(開箱)Foreo Luna Mini 3 洗面機

36 回覆
14 Like 8 Dislike

----------------------------------------------------------------------

Disclaimer
本文純粹為興趣分享,經驗交流,不存在任何商業合作。
希望借開箱機會,讓各位找到適合自己的產品,理性消費。
相片版權歸個人全權擁有,如需分享請列明出處作者。

----------------------------------------------------------------------

今次開箱嘅主角係Foreo Luna Mini 3洗面機,我都係睇完連登,有人推介,所以買黎試下,睇下洗面之餘可唔可以去黑面。歡迎各位巴打絲打討論呢款洗面機好唔好用,或者配合邊款洗面奶會更有效。

睇睇個包裝先,今次Mini 3有六隻色,我揀左Sunflower color。

淨係Luna系列都已經有唔同產品,Luna 3 係最大部最貴、Luna Mini 3就細部啲又平啲、Luna Play無得換電只可以用300次左右、Luna Play Plus喺YouTube有DIY換電池教學。除左洗面機,另外仲有面膜機,但自己就未用過啦。

今次嘅Mini 3就大約7cm高,全矽膠表面,望落就同隻橙差唔多。

第一次用要先Download佢個App,然後set intensity, duration,之後開機放喺塊面度係咁震震震,正常黎計洗一分鐘就夠哂數。btw佢送嘅嗰個洗面奶唔太好用,洗完塊面太乾。

全機淨係得一個On/Off掣。

Mini 3係可以叉電嘅,聲稱100%防水。

有兩面嘅按摩矽膠觸點,一面幼身,一面粗身,但用落絕大多數時間都係用幼身嗰面。

粗身:

幼身:

因為就算用洗面機都唔會即時有明顯效果,所以我用文字簡單描述下部機用落係點啦。

優點:
- 配合洗面奶時,起泡力相對手搓較果好好多
- Size夠細方便拎
- Customised (可配合app根據皮膚狀態用)
- 唔算好硬身,洗落都梳乎嘅
- 唔駛成日叉電(叉一次可以用大概半年)
- 買完之後可以鼓勵到自己更認真咁洗面
- 可以用水就咁清洗部機

缺點:
- 偏貴 (約$770)
- 未至於去到啲YouTuber講咁一洗完塊面就好滑(亦可能因為用嘅洗面產品唔同)
- 鼻翼位相對難洗
- 不能用呢部機卸妝,例如睫毛膏會sip住喺啲按觸點之間,整好耐先洗得走

ps:
洗完面之後最緊要係做好保濕。當用完洗面奶之類嘅產品,有機會將皮膚上必要嘅皮脂都帶走,而皮脂係對人體必需,可以保持皮膚濕度同埋阻隔細菌。當洗完面又無做保濕,皮膚反而會製造更多嘅油脂,導致面油,暗瘡等問題。另一方面,如果有體味過盛嘅問題,除了先天因素,有機會係由沖涼時間過長,或刷洗力量太大嘅原因導致,令身體因皮脂在短時間消失,而製造更大量皮脂,形成體味。所以保濕是很重要的

以上非專業意見,亦無商業合作,如果廠商唔太like嘅話,就諗下下個產品點改善啦,希望連登會有多啲開箱文啦。
咁即係好唔好用呀 會唔會推介人買
簡單啲講如果價錢接受到就買,好過用手洗好多。

當然如果唔好用,咁我喺review應該會直接數臭件產品
無人洗面嘅
用咗一年左右
洗面係乾淨咗
咁用左一年件Luna有冇好多污漬

有時摸落去太多油
定期用鹼液洗下
打手 拉
多謝拉post

連登好似唔太啱po開箱文咁
1. 洗唔洗到鼻翼位既黑頭 ?
2. 部機每日都用黎洗 會唔會對皮膚太傷?
我同事咁耐以黎暗瘡都冇粒
佢又係用呢部機洗臉,不過係千幾個隻
係咪日日用都得
呢啲機 , 皮膚醫生唔建議一星期用多過兩日
Ufo好無用
見好多youtuber都有sponsor 驚佢地為讚而讚
1. 同臉頰相比難洗得乾淨,始終部機個形狀偏寛身,同埋冇一個窄嘅位係可以貼實晒鼻翼咁洗。不過用咗一個月整體個鼻嘅黑頭情況係有改善嘅。
2. 要視乎你嘅膚質,官網有詳細講乾性、油性、敏感肌、有暗瘡等等唔同情況嘅建議使用次數,油性佢話每日兩次都冇問題。我自己就係混合性肌膚,臉頰普通膚質但個鼻就油性咁,一日用一至兩次部機。
因為部機可以較喺面部唔同位置嘅震動強度,所以我會喺左右面、下巴較返細力啲(最細嘅強度真係超級輕力),T字位就大力啲咁。
視乎膚質,官網有講返建議邊隻用幾密。不過應該得油性肌同埋有暗瘡問題先要日日用。乾性肌膚用得密會有反效果。
未用過遲啲有機會買咗再分享
正常同乾性肌膚應該係咁上下,不過我偏油性要洗密啲
之後皮膚有改善就應該會慢慢減少使用次數
上一部打左柴而家用緊第二部mini 2
兩部大概都係用一年至年半左右就會出現發霉嘅問題
有時會用滴露同牙刷刷下佢
有啲表面嘅黑點都洗得甩
但點都會有幾點係永遠都洗唔走
而家已經放棄左冇再理佢有冇發霉 依然繼續用
So far會發霉係佢最大嘅缺點
但用左都大概3年幾 皮膚真係好左好多
黑頭都真係少左
利申 油肌 日日用
發霉就唔好用啦
同埋會唔會你個廁所通風唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞