Elon Musk表示Tesla考慮於俄羅斯設廠

52 回覆
26 Like 7 Dislike
係歐洲車心臟德國桶左刀
咁咪岩哂,Tesla 唔係主打環保、高效咩、良心企業咩
係歐洲設廠,實大把環保補貼、本地生產補貼

歐盟又主打電子車環保
未俾德國玩夠
又話排污唔得
又話蜥蜴同蛇lives matter
又吹風話違反勞動法
起工廠起幾年 幾多補貼都死啦
睇死德國仲想扶持本地ev車
點玩都死限你架車要80%本地生產先拎到補貼

整d電池咁閪高污染實比人告到傻,跟到標準隨時幾十倍成本
用支那產/東南亞產電池,咁架車又過唔到80%本地生產

最後整到出黎同人地混能車差唔多賣價(計哂補貼)
人地目標係上星做火星星主
唔係係地球管個國家仔
點解要去先?
歐洲市場已有德國工廠係到
係俄國開一來滿足俄需要
二來借機部署獨聯體同中亞市場
明顯係個好合理既戰略擴張
連仔咁都可以屌
連登仔最鐘意教人做生意
設廠啲國家唔係大陸就俄羅斯,好重口味
之後印度
會唔會貪平免稅搞到去敘利亞
歐洲市場有專利法案,環保政策又全球最前

科技企業最忌比人偷專利技術電動車又環保掛帥
有實力驚咩德國廠
歐盟又大撚把野補貼電動車、人均收入又高

講法治講環保講埋購買力都係歐洲市場大勝,除非d電池生產過程太撚污染
市場前境同開廠兩回事喎
開廠睇條生產線成本已經唔太洗諗
第二度生產運過去賣咪夠
Btw懷疑elon musk想係俄羅斯挖bitcoin慳冷氣
歐洲咪有間工廠起緊囉
俄羅斯係全球十大車市場之一
係俄國生產既車出口到中亞同其他獨聯體有關稅優惠
再講根本大部份大型車企都係俄羅斯到有廠,唔係得TSLA
Eln Msk係東正教既聖人, 梗係去返俄羅斯啦
核心技術無離開過美國
威權國家做生意風險極大,普京而家唔發癲正正常常咪無嘢囉~換咗下個上無人知會唔會發癲。
李+×都用咗近10年先走得甩(無意吹奏佢),TSLA咁嘅規模就算甩到班師回朝返美國,都有大班參眾兩院議員同情報人員招呼佢,啲刀口下舐血生意,還是不做為妙,隨時晚節不保。
咁睇黎係俄國設廠多年既GM、Ford、Toyota、VW、hyundai都真係好on9
設廠係要睇埋市場規模同戰略部署
俄國設廠一來係因為俄的車市場大
二來中亞同獨聯體對俄國出口既產品關悅低可大幅擴展市場
三來俄國既汽車產業發展多年有相應既人才同配套
呢D野重要過一個國家比免稅就去搞
中東真係設廠我諗9成都會係土耳其
普京52年出世,而家68歲。早一年外媒傳佢有腦疾病,目前都未有大變故。寡頭領導人68歲,威權國家,自己計數囉~
EM:走去印度設廠又怕支那嬲
真我好認同你
佢應該係打算印度同俄國都起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞