intel 11代 效能騙案,新手買前3思!!!!

63 回覆
57 Like 4 Dislike
唔識電腦,但有錢係咪都配 $1500蚊以上底板嘅可以唔使理。
===============

首先呢個已經唔係新聞,上星期已經有review 開始講呢個問題。https://youtu.be/g3AEj3x39vQ

煙條個Turbo boost 係乜相信好多已經知道,就唔多講。 之前以為 要解pl 只係少數用料差嘅板,因為底板廠對自己塊板積熱問題無信心而限制cpu 某段短時間turbo峰值上限嘅效能。 解PL 目的係唔超頻下追求極致效能。

最新發現係所有入門級底板都被預設鎖長期運行max PL 到tdp 嘅低效能(雖然可以喺 bios 解鎖,不過塊塊板解嘅方法都唔同.......)。

而家唔識電腦嘅 budget gamer / 文書機用家 砌 11代 i7/ i5 可能因為 intel 強限入門底板預設供電,而導致 比正常 i5 / i7 少約 30% 效能。

以 11400為例,以vrm 供電和cpu散熱追到嘅情況下。
無鎖 PL 全核可以長期行嘅最大頻率係 4.2 Ghz
按intel預設個 TDP 去行,全核長期最大頻率可以得返 3.1 Ghz
11400未解鎖嘅差距

類似嘅情況喺 11700都有
11700 差距係全核可長行 無解鎖嘅 4.4 Ghz ,同最低預設嘅2.89 Ghz 。效能最多差 50%.......

11700未解 PL 嘅 benchmark

解咗PL 嘅 benchmark

DS3H 同 MSI pro ,本身係入門板所以vrm 供電對上 i7 時就算解咗都會 vrm 過熱而限電。 圖表只計平均,2者都會vrm 過熱期間突然急劇降頻。

Pro4 算中級板,對11700無 vrm 供電問題。解鎖後即刻唔同咗樣

以上全部係用散熱跟得上嘅情況 ,意思係 box cooler 直入垃圾桶嘅情況。

汁 (sources ):
https://www.techspot.com/article/2252-intel-b560-disaster/
(post 頭youtube 片嘅文章版)
=============

我個人鳩估

intel 因為今代11代耗電量大咗又熱咗,為咗 保持 65 TDP / 125 TDP & 配合原廠19散熱器開到機而焗啲廠咁出。

要將啲有可能會俾人配 box cooler 嘅底板,預設 max pl match intel 個 tdp 度。唔理塊板本身頂到 最大turbo 定比最大低少少嘅,都為咗就 box cooler 而唔可以超過 tdp 去到嘅 頻率上限。

而家搞到就算你有買散熱器跟到,都要識自己解鎖。

對啲唔識/ 唔想深入 bios普通砌入門機嘅人嚟講,係揾緊笨。 憑空唔見30-50% 效能。

對唔介意用 bios 改 setting 嘅人嚟講都係好煩,因為塊塊板解PL 嘅方法都唔同。
拔劍撚又贏
其實入bios較又唔係真係咁難
開機禁Del制 入bios cpu效能 較 “turbo模式最大效能” 加埋都係三粒制

相對地無論高階/低階都要自己睇一次,因為最大turbo呢個功能幾乎塊塊板都有得俾用家自由揀

唔同意一定要買$1500以上既mb, 要行到non-oc 既最大頻率既mb 門檻其實好低 唔超頻 買8相電都夠哂i7 全turbo
今代i5-11400都160-180w
i7成200幾300
入門b版都有6 7相起
但係供電冇散熱片都係等收皮
avx512
又熱又冇用
年尾都出12代全面提升規格 DDR5 PCIE5 買11代都低能 末代垃圾
利申:用咗幾年9代i9 下次邊個廠出DDR5 PCIE5先就買邊個
千五蚊以上係 for 唔識入 bios 校嘅人,貴板無預設鎖 pl
打機應該冇咩影響,因為都唔會去到R23咁高負載
有冇人實測過想學下嘢
主要睇隻 game 食 cpu 多定 gpu 多, 有啲食 gpu食得 偏嘅 連 i3 都頂到。

佢試咗一隻game,同配置下跌 20 fps
咁好簡單
冇vrm散熱片嘅底板一律唔好買
俾Intel揸春袋咁玩喎

俾我就換蘋果算啦

佢遲早執笠
自己貼舊工字鐵得唔得?
pro4 都鎖咗
下代i9 變返10核 先再講喇
11代一出 我就買返10代
10代抵玩
3千有10核
price.com
10900KF 3千4
10700KF 2千4 仲平過97KF
突破PL2限制 其實唔同廠都出左免費無腦一鍵解鎖功能 (直頭禁2粒制)
asrock 叫bfb, msi叫ldpl, asus 叫ape
原理都係一樣, 就係解決樓主所講PL功率限制問題
低階板都有免費support到, 所以都唔成問題
MSI MAG B460 TOMAHAWK
CPU 12相供電
但560版就好貴
依家一係買10代一係買ryzen
對於識電腦嘅人真心唔難,摸多2下嘅問題。

但係大多數唔識嘅人人都只係買返嚟直入 windows 用,對佢哋嚟講係俾同樣錢 & 同樣配置 效能直接唔見 30-50% 。

所以係新手要 3思
pc gamer /繪圖嘅人唔一定要識砌機,不過 intel 揾緊佢哋笨。文書嘅又係,本來效能頂到5-6年又 cut 走一半。

好似玩開 linux 嘅人覺得 command 介面操作好容易,但係 windows 如果無咗直覺操作好多人即刻變唔識用電腦。 要考慮 bios 唔係 80% 以上嘅人都會自己走去掂嘅嘢,你唔會想買部電話唔識自己走去 root 就得返一半性能。
樓主小心習民丁出黎咬你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞