點解蒙古種(包括香港人)眼鼻撚細但頭大?

14 回覆
1 Like 3 Dislike
尤其係眼細 鼻細無樑 真係好柒
仲要蒙古眼添
撐極都係一條線咁
頭大pizza面已經頂唔順
香港女仔腰長腳短
但係而家啲蒙古人都係身短腳長
香港人係蒙古人後代同時係矮黑人後代
眼細而家主流推論就係因為風大
我地嘅祖先遷移到西伯利亞嘅時候好撚大風,因而演化出嚟,當然都仲有好多其他唔同講法

至於鼻哥細你係同歐洲人比較嘅啫
歐洲人有咁嘅演化係因為個鼻吸入的空氣又寒冷、又乾燥,個鼻腔長啲、細啲(即係望落個鼻又高又大)就可以增加 加暖、加濕空氣嘅效率,費事凍親個人

係現代智人嚟到歐洲之前,住喺嗰度嘅尼安德特人一樣個鼻好大

我哋一開始離開非洲嘅時候是咁樣的,非洲南部桑族係基因排序上同離開非洲族群最相似,即係現代之人初初嚟到歐洲丶亞洲時都係黑黑地,同佢哋差唔多樣,所以攞佢哋來做基準就啱啦,你見佢哋個鼻都唔係特別大
長知識
求講多d
有諗遲啲過開post討論人類演化,不過要搜集下資料先
之前學術台都有個好高質討論人類演化嘅post
可惜而家學術台已經冇晒啲高質post
大部份post都係玩膠,一係就係啲人鳩回應

(進化撚) 人類/文明進化史愛好撚
https://lih.kg/57513

上面呢個post真係好高質
不過呢三十年間人類演化嘅論述發展一日千里,幾年間又有好多新證據(化石、基因研究、發現新壁畫)掘到出嚟,可以推翻或者補充之前嘅假說
正 感謝
其實依家應該冇乜人講「蒙古種」
分人種係過時嘅觀念,人類本是同一家,而家有啲研究甚至指有證據顯示人類曾經瀕臨滅絕,人數可能得返幾百至到幾千人,而家全部人都係佢哋嘅後代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞