交友app / speed dating有感

17 回覆
38 Like 22 Dislike
咁多位巴打經打,我玩咗成年交友apps,最近又貪得意去過speed dating,有少少觀察想同大家分享吓,真係好感慨。

宜家細佬我事業開始有小成,但仲有幾年就廿到尾,想話認真識下女仔。我開頭都係認真心態,求穩定。但我愈見得多香港啲女,先發覺好唔對路。因為我發現好多女,年紀愈近30先至愈臭西,佢地開啲條件要有車有樓都算,但佢地諗法先係最有問題。

第一,有啲女,夠膽死纏住條仔九年先分手,話條仔唔打算同佢結婚,有啲就過咗五六七個男朋友,話啲男朋友(們)無計劃唔成熟睇唔到將來。但無論係邊一種女仔,只要之後一識你,都會開口問你有無打算組織家庭,有咩計劃,有無諗住生小朋友,想生幾多個,諸如此類。我先唔計你同人拍咗九年或者N手西,直頭已經係一塊𡁻到無味嘅香口膠,但你宜家一開始已經想用結婚Cool住個老襯,你自己覺得有無問題?你會唔會有少少唔好意思?自己以前揮霍青春,宜家一埋牙就要人諗定結婚,又要開始儲錢又要有計劃,公平咩?最搞笑係,佢地好鍾意講一句說話去掩飾自己的自私行為,就係自己以前受過傷唔敢放膽去鍾意下一個。我心諗,屌,你已經連最基本嘅青春都比唔到你嘅男人,你係更加應該對佢好啲,好過晒你以前啲男朋友,去compensate返你男人,而唔係做個自私西話咩”從今以後要更加愛錫自己”去合理化自己對男朋友唔好或者唔夠好的行為。你竟然想付出比以前更少但係想獲得更多?咩心態?咁嘅行為同做法係完全違反邏輯。

第二,唔係話我對你衰,但我細個嘅時候,你茫茫人海中spot out唔到我出嚟,係都要啲咩籃球隊欖球隊隊長,風趣搞笑幽默,但出咗嚟做嘢又向返錢途睇,搵返當年你睇唔起果啲平凡男,其實呢個遊戲你已經輸咗喇。宜家你發現以前啲MK仔撈唔掂,啲平凡男收成期,你就想冷手執個熱煎堆,咁都得?我以前晚晚捱通宵,又考CFA又考FRM,仲要一邊趕final year啲濕鳩presentation同case study保住個1st Hon 畢業,我想問果時你喺邊度?我估唔係睇緊韓劇就係淘緊寶或者睇緊化妝品,但你宜家就想撲出嚟分我一半,公平咩?

第三,成日把口掛住一句”你愛我就要包容我嘅過去”,包包包,包你老母咩。後尾比人篤爆咗以前蒲開,就話咩”每個人都有過去”。屌,我鬼唔知咩,但你當時都係一個成年人啦,做事唔識諗後果?宜家有人揸枝鎗逼你落club?諗住講一句”都過咗去”就無撚敵?你試下以前去偷去搶,案底成寸厚之後考政府工,同interviewer講每個人都有過去囉,你睇下人地比唔比你囉。你做得出就要承受後果,呢個世界邊有咁著數?好彩咁啱有common friends識你,如果唔係我真係比你呃一世。玩完蒲完之後一街老襟但講句”宜家乖返”就無問題?你覺得你自己同啲”真・清純乖乖女”仲處於同一起跑線?你覺得你自己仲deserve一個”筍盤”嗎?咁對啲乖乖女公平咩?唔好意思,事實係你已經喪失公平競爭的資格,你唔配。

第四,宜家二十中二十尾,仲要要求人地有車有樓先有得屌,我心諗,咁點解你以前十八廿二果時同人去酒店就可以啪,我就要買層私樓先得? 你有無見過7-11啲牛奶愈接近過期反而愈賣愈貴? 你自己都識等啲時裝outlet貨尾去執平貨,你會唔會見到斷碼反而貴咗?簡直違反常理。Speed dating果晚啲女仲搞笑,其實我買咗樓未關你乜事呢?第一次見已經問定,同你一齊日子會點,可想而知。我就算答買咗,有件極品仲問我結咗婚會唔會加老婆個名落去,要有”安全感”。咁老實講,可能會嘅,但我老婆唔會係你,sorry,你捐返去你老母個西度唔好再害人啦。

總結:我會keep住呢個勢,繼續flirt下啲女,因為好多女都係好撚cheap,聽到你話自己係ibanker已經一地水。約出嚟啱嘅我就食,唔啱彈比下個巴打。結婚?不了,我賺夠會去Ukraine揀個白滑大波,或者台妹都得,反正港女大部份都係弱智溝通唔到,我搵個俄文口音講英文或者講普通話仲易啲傾計。

咁多位巴打千其唔好落疊,啲女急過你地,邊個緊張就邊個輸了。
咁多位絲打,我明白你地有啲可能唔好彩遇過賤男,但請你地繼續對條仔好好地,拒絕港女化,咁條仔都會錫返你,呢啲野係雙向。
玩咩app 呀去酒吧識重好過係app 識啦
分唔到真膠定假膠
係app識嘅十隻有十隻都係雞
又回帶篇文好耐啦
啲女急過你地,邊個緊張就邊個輸了。

呢句睇幾多次都覺得精警
最戇鳩嘅係男人以前爛玩,條女唔包容係正常
女人以前爛玩,條仔唔包容就係小氣

講到包容你嘅過去係好似大發慈悲咁
年經
女人就係雞
人越大越有錢真係發現啲妹妹會好似磁石咁吸咗過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞