執屋搵到清朝屋契,點處理好?

1001 回覆
3246 Like 34 Dislike
佢內容行文算係文言啦
現代書面語係香港特有 遷就官話為主 唔好用香港既書面 口語雙軌制去理解
白話文運動我手寫我口對香港影響太細
變相香港人仲用緊好落後既文言分離體系
留個名先
到時發咗希望有得分
嘩頂佢個肺咩
清末都學人買樓
嗰時樓價係咪跌得好緊要
兵荒馬亂個個人心惶惶仲敢買樓
講緊係成個炸彈飛埋嚟
話時話你哋咁多屋契
而家生活點樣
戇鳩支那豬
窮囉
咁就算大洗牌之後
生活都唔差

成日覺得古代名將氏族名門望族係有啲良好基因
佢哋下一代兵荒馬亂冇晒資源都會延續生存到
捐都捐去大英博物館呀
人哋對文物嘅尊重都高好多

你睇吓嗰個十二生肖喺中國同埋喺外國個下場係點樣
廣西南丹州正堂加三級紀錄五次莫 為請給路引以免途阻事
據客民莫錦當呈懇,緣民原籍廣東南海縣人氏,先年投居治下,貿易營生,汗積餘資,曾在境內買獲使女壹口,情因父母在家年邁無人伺養,急欲攜帶回籍伺奉雙親,誠恐關津塘卡盤詰,藉故留難不已,伏乞 憲臺俯准路司俾民得以順適回籍,舉家戴德無既矣。據此批,仰街鄰查明有無拐帶情弊,去後旋據街鄰義昌店票覆:「莫錦當委係買獲使女」,X(並?)無拐帶情弊。據此除批附卷外合X給照為,此票給莫錦當收X,即便回籍,凡經關津塘卡镻照放行,母庸留難。到籍之日仍將原票呈繳地方官衙門驗明塗銷,母得失遺。凛之
X之X票
計開使女壹口名蘭香年十二歲
右照准此

計攜帶使女壹口此註
道光廿五年五月 XX 日

州 限到籍日銷

有D字睇唔到唔估了

咁比心機
真。古董
咁即係某程度仲係屬於清朝?
雖然機會細但係如果國際唔承認共產黨咁上面果批文件咪全部生效?
其實「逆權侵佔」嘅功能就係用嚟「對付」呢啲幾百年後忽然出現嘅地契。點解你侵佔人哋塊地12年就可以據為己有?因為法律制度唔想處理呢啲陳年舊契,唔想有人話自己係邊個邊個個子孫,喺庭上嘗試證明幾百年前發生啲乜嘢,證明佢阿爺係佢太公親生嫡子,口同鼻拗。

所以除非嗰笪地冇人用緊亦冇人註冊擁有權,否則張契係廢紙嚟。(不過又唔好燒咗佢,留作紀念都好吖)

按:地權有冇法律效力同香港嘅主權冇咩關係。基本法話「『新界』原居民的合法傳統權益受香港特別行政區的保護。」,雖然未必直接關呢啲地權事,但都未必唔關事 :0)

逆權侵佔:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%80%86%E6%AC%8A%E4%BE%B5%E4%BD%94
應該不怕旁人不服氣
依埋紙如果唔係買返黎的話就係你家族既歷史,其實值得睇下內容
所以我非常建議你拎去港大/中大問下佢地想唔想scan入電腦比佢地研究下
或者你又拎份soft copy慢慢睇
有聲
比我研究下
戇鳩基因始終係戇鳩韓信呢啲貴族超級醒目仔
仲要比成個皇室追斬得返一個仔
都可以去到唐朝做返貴族
仲係當地嘅知識分子

有陣時真係睇返啲歷史優生學的確有存在價值
以前小學數學有教
其實唔識唔出奇啦 無人係樣樣都識 呢啲真係唔識common 喎 你識 你真係勁 但唔知都未必代表無文化既
屌我家族啱啱相反
本身係窮人
啊嘛祖先清朝嗰陣時就係中醫叫受過教育
捱夜個邊本身窮人之後共產黨番地分都有啲錢
但係第二代好多人都係讀書唔成功
就算有過億身家都係讀書好差差唔多係買學位返嚟
所以我絕對推崇優生學。

見到上面以前有錢嘅人就算過咗幾百年之後資源再分配過子孫都係私樓撚有生存能力更加肯定我想法。
公屋?再無地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞