Qiut唔quit好?

27 回覆
21 Like 0 Dislike
讀緊XGU engine part time master, sem1太低分收到警告信
懷疑自己有抑鬱症, 完全集中唔到, 聽聽下歌會毛啦啦喊 (其實已經持續咗一段時間)
同屋企人關係極差, 又冇咩朋友, 所以冇同任何人提起過
繼續讀落去可能會third hon甚至冇hon畢業
咁情況qiut唔quit好?
想聽下各位意見
我一開sem就壓力好大 好不安
但一完sem就無事 自我感覺良好
唔知你係咪咁
個人認為心理健康好重要
如果唔係情緒唔穩定好難集中做任何事

決定Quit之前可以諗下
1. 你有無後路 eg re-jupas/做其他嘢
2. 你覺得自己挨唔挨到4年 會唔會一兩年後你又上黎開post話想quit u
Master 有 hon 嘅咩?

Part time mode 好多人都拉長讀,我見過有人四五年先讀完,大有人在。

如果狀態真係麻麻,可以停一個學期唔報,或者報少啲科,輕鬆讀輕鬆畢業。

加油!
佢讀緊master 喎
xgu. engine 1 向難,你要沙紙畢到業咪得。
我會咁睇
如果你讀都係為錢
諗下搵少果啲錢會有幾大問題
諗下搵多果啲錢但搞到自己生不如死值唔值
認真? 咁我挨埋佢算啦
我記得好似最長3年..
唔計hon咁我挨埋佢算啦
你唔係要quit
係要睇醫生
一係distinction 一係pass
唔洗咁大壓力
加油
quit會浪費1年同埋幾皮嘢
又會比屋企班人指指點點

利申: 學費全部問政府借
人冇事先做到世界冠軍
多謝你哋 我會努力挨埋佢
Ju 乜嘢
加油
申請停學,醫好再護
停學洗唔洗寫理由?
唔想比人知自己有病
讀part time master 應該係搵個方式享受返學,學習,唔係俾錢俾死自己咁on 9,仲要咁撚貴

保重
眼殘體錯 雙眼好似隻連狗咁被蒙蔽了
大家可以專注返比建議比樓主
問題一律寫家庭原因啦
有需要可以見埋學校d社工
話家庭出現咗d事令你集中唔到讀書
自於咩事自己吹啦
不過正常都唔過問太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞