有幾多屋邨仔可以向上爬,爬到上中產

238 回覆
37 Like 272 Dislike
識人公屋仔做audit 10年上岸
又識人做護士 1年搬出黎 5年上車
乜都無講就係藍絲地盤佬 真係好撚on9
Anyway 我錯 唔應該覆個精神有問題既弱智仔
呢位師兄有d智慧
扣埋供養2老都仲要7萬幾
死pk 政府退稅2萬變1萬,無撚咗成萬
認真答你 有機會 但打死一世工無可能
你做sub仔更加要諗點樣向上爬 起碼向住判野做或者做管理層級方向
老實講做呢行要向上爬唔難 識人好過識字

不過我都未到中產 講真中產定義好闊 但我覺得自己未係
做工程既話 慢慢進修爬上去
一定有機會既 只不過你預條路會比人長
唔洗太灰加油
多謝你認真答我
買咩先得㗎?
同樣公屋仔,E&m 收銀。
讀埋master已經無淨錢了
除咗讀神科/紀律部隊,其他唔使諗,不如努力d 同万刀甲跑返大灣區尋找機會
FG就50K啦, 香港好好景
咪癲啦
狗先係最難爬
做工程最終出路都係做狗
做做下發覺做唔掂
俾人睇唔起 錢又無 女又無 頭髮又無
不如做隻有錢有鎗嘅狗
就會去咗考警隊
本身想認真答左你先 只係見有個柒頭威威48k好似好撚型棍 屌地盤佬關我撚事 咩都同人講

Btw 繼續答你先,最重要係你自己點樣先知足啦
我月入5萬可以覺得唔夠,有啲人月入3萬但可以好開心
加油啦 問下你自己要啲咩,學下投資 唔賭錢 唔亂洗錢,家底差就更加要
其實中產既定義都包含教育程度

冇大學畢業或者英文差或者冇品味,頂盡叫撈得掂,唔會叫中產
夠紅夠黑夠冇人性就爬得快
唔一定, 但多數係。

我係屋村仔,30中,年薪50萬鬆D,當然唔算中產。有一姐大幾年,專業人士,搵7,8萬,佢D同事好多都係外國讀書,本身住又一村,中半山等等。

同意你個句:-
上一代遍地黃金唔肯搏殺
呢一代受罪

但都要有個好老豆。
老豆個陣搵到下錢,但完全冇益過屋企人,最後應該因為金融風暴,最後破埋產(當時我1X歲),所以而家日日對住佢,好想佢快D死,佢而家近70。
公屋仔爬到上中產嘅方法應該只係得讀醫科 其他神科例如law gbus 太睇人脈
TO or ABSI
又要踩工程又要做
想爬但有廢老同爛賭廢哥 好難爬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞