迪士尼蝕26 億

138 回覆
335 Like 28 Dislike
香港迪士尼樂園公佈2020財政年度業績,連續第6年錄赤字。該財政年度由2019年10月至2020年9月計,受肺炎疫情持續拖累,樂園期間有約六成曆日需要關閉,令樂園虧損較上一個年度1.05億虧損進一步擴大,淨蝕26.6億元;未扣除利息、稅項、折舊及攤銷前盈利(EBITDA)錄得虧損14.7億元;全年入場人次僅170萬,按年大跌73.8%,是近10年有紀錄以來新低。

迪士尼表示,過去一年受疫情打擊,全球旅遊業面對史無前例的不明朗情況和重重挑戰,樂園在整個財政年度中有約60%的曆日需關閉,酒店亦只能維持有限度服務。種種不利條件下,令香港迪士尼全年收入下跌76%至14.4億元,EBITDA錄得負14.7億元,全年淨虧損為26.6億港元。在170萬入場人次中,有75%為港人,按年增15個百分點;17%來自其他市場;8%來自內地。當中年票會員人數按年增長8%,主要受2019年萬聖節和聖誕節等節日推廣吸引。但迪士尼指,本地客到訪不足以彌補海外訪客下跌。

樂園去年人均消費按年減少18%。受惠於酒店餐飲及商品消費增長,酒店房均消費則上升22%。酒店入住率按年下跌59個百分點,僅餘15%。

受疫情影響,樂園重開後多項活動未恢復,其中慶祝樂園啟幕15周年新的城堡,迪士尼今日公佈全新日間舞台匯演「迪士尼尋夢奇緣」將於6月30日登場。

https://hk.appledaily.com/local/20210517/T47GL3YMSJEYDELKB6UUUTBVBY/

好鍾意迪士尼大家擁護呢啲剩餘嘅美帝產物

每個月本人都會去兩次
美帝野唔會再課...海洋公園課左50億
公平咩
我張全年通行證用咗三年
幾抵玩
奇怪點解仲可以有3成人
咁你又知唔個迪士尼點無視香港人呀?
人地當你on9 仔,你就當人地係寶
已經有去staycation 同入場大家要多多支持
一定好過海洋公園先
收皮啦,關op 撚事咩
而家講緊disney 當香港人係垃圾呀
仲撐佢,無撚野下話你
唔係講緊佢唔出聲扮中立呀
係佢開到聲話支那同香港之間,佢會揀支那呀
垃圾敵屎你
Magic
內文 佢得60%日子無開?
門口?
弱智仔兩個市場唔通揀香港先得?
執柒左去啦
冇遊客真係少左好多人
最近又好似extend 多一個月比我
週末都多人
咁你咪繼續囉傻仔
講到好似唔關你事咁
人地而家唔揀你,你咪繼續奶人屎眼囉傻仔
咁迪士尼係幾岩嘅
點解要得罪支那人?
反正有你呢d 傻仔送上門

我就真係唔知邊個弱智仔喇
懶係睇得好通透咁
屌你老母
迪士尼一直努力拓展日本韓國東南亞市場
迪士尼幾時得罪香港人
其實應該玩緊財技咋,將d資本開支book哂落上年,好多上市公司都係咁玩,今年業績應該超靚
政府大把錢包底
執柒左去啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞