(26) 電瓶車討論區 [玖拾捌]

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考
https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘), 文偉 (堅尼地城)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人 大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)

置頂po愈quote愈少野
有啲好新手嘅問題想問下用剩之後下一次想試用其他牌子嘅話剩低點處理好
上次拎自己偈油去愛車堡換完剩低500ml左右又唔想拎走,好老尷咁同老細講想係佢個度回收埋
每次我都係預2次換油(1次油1次油隔)
我部車換油就係1.9/2.1

正常加減100-200ml無乜大影響
只要偈油窗/油尺水位喺中間就ok
佢意思就係唔想再用呢隻
其實求清個方法幾好,如果要轉其他就用哂3L三支就啱啱好用哂買其他
但係我個架1.7L好難啱啱好就到換兩次3L,有剩應該都係要拎去當廢油回收,雖然就蹝左啲

你咩車款
換油pattern係1.7/1.9
雙騎上山炒
呢d心機技術認真配服

無錢先買m記車咋
啲師兄放左佢條youtube片上facebook
我睇左

條片話佢應承左老豆老母
頭三部車都唔可以係啡呤車
部m記車好似係佢第三部車

尋日炒埋佢,終於可以買啡呤車啦
有錢有有錢玩法
無錢有無錢玩法
我自問唔會因車款而歧視佢
唔通揸部M1000RR同線過車又好合理咩
車住人都咁壓
一句講晒,車品問題
心態決定一切 繼續係咁應該好快又見報
揸跑車死咗喇
個個跑去學電單車諗住做youtuber
車都未練好冇技術冇料又學人劈彎
rip
RC390,我都係跟owner's manual
試啱一隻再keep住用同一隻就無呢個問題㗎啦原廠motorex偈油好似有啲立
戴個gopro就有第人一身視覺嘅片出到嚟,可能個個新牌學牌都好有表演慾,拍完就想擺上網公諸同好掛
好多都想紅
佢自己講d野
自己中返晒回力鏢
可能原本已經係講緊自己
學牌亂9黎
有兩個 post 98
星期六報左,老強排到出年1月
漫長嘅等待,不過都留意緊啲車款,第日應該都買羊
睇中左x-max同sym雷神
係wo
我見廠係prefer用15W50
不過都合理因為始終都係高溫偈

我check16版rc manuel係話連filter就入1.6L
但就無講可唔可以唔換filter
如果照香港普遍習慣就係每換兩次油換一次filter
咁唔換filter應該係入1.4L
但詳情真係要問熟KTM既車友
而家真係夠曬紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞