有冇人覺得Cover Letter好多餘?

23 回覆
174 Like 2 Dislike
依家份工做咗差唔多7年,呢排開始搵新工
可能因為太耐冇搵工,發配Cover Letter呢樣野真係好多9餘
你有咩經驗學歷能力基本上CV已經寫晒
腦細一眼可以睇晒
點解仲要寫Cover Letter
不嬲都唔寫
唔係experience hired唔洗嘅咩

封信真係多鳩餘
睇CV已經可以知你咩料
仲睇cover letter既公司叫佢食屎啦
Reference letter都冇用
CV寫晒所有經驗做過咩
Cover letter都係C&P 改都唔洗改 叫佢睇CV就得
睇吓會唔會衰到人地連大話都唔肯幫你講一句咁啫

以前試過有上司玩鳩我
直接寫我返工遅到

然後話佢本來唔想寫俾我
而家幫我寫咗
但我應該唔想收
從來冇寫過
不過有啲工種好重視cover letter
不嬲都無打過
從來都係垃圾人搵垃圾工先要寫
如果人人都唔寫cover letter,佢咪又係睇cv揀人
其實唔係

我試過幫手老細請人,有時睇完cv都會睇埋cover letter, 因為cv有時太簡短,都想睇下申請人個歷程。
我覺得fg冇experience寫咪要寫,做多幾年cv都多野睇到唔得閒睇cover letter。
收幾百個email,cv 都唔想睇啦
仲得鬼閒睇cover letter 咩
平時班撚屌CV都冇時間睇啦
仲睇幾百字letter
香港啲 HR 識閪字咩 你去英美搵工就話姐
絲打做HR?
會唔會大部分人都係copy CV算?
有冇見過啲好特別既cover letter?
呢個真,喺香港遇過嘅HR啲英文都好撚差
我唔係hr
純粹以前細公司試過要請人,但公司冇hr, 老細叫我幫手請人

發覺睇完cv真係要再睇cover letter,想睇下求職者既心路歷程,去睇佢點解轉工呀,點解揀呢行呀,會唔會做得長呀咁
有d人直程轉行搵工,咁cv唔會講到點解轉行,所以cover letter 就好重要、講下點解轉行

咁當然求職者唔係太多先啦,太多就相信唔得閒睇
睇 cv 首先睇 design, 然後碌到最底睇 expected salary 喺唔喺個 range, 最後先睇做過咩、讀過咩識 d 咩,你既 cv design 某程度都反映你係咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞