點解有人會抗拒孖展買股票,但接受按揭買樓

109 回覆
67 Like 119 Dislike
因為政府可以用樓控制你反工維穩。升左你都票供,換樓。但股票唔得。
其實樓都會畀人CALL LOAN 只係你玩MARGIN會易啲界人CALL, 同埋最大嘅分別係你買樓係會有銀行,法例幫你管理風險,而你自己做MARGIN 係冇呢樣嘢,仲有公司股票嘅價值係浮動得好勁,有篇研究文章顯示公司股票回報係呈現正偏態分佈(即係蝕錢嘅機會遠遠大過贏錢)。
以上嘅差別導致大家都認為孖展畀買樓危險,但係如果你係用做足風險評估同埋長揸全球指數基金嘅做2倍槓桿並定期再平衡槓桿水平就唔會有CALL LOAN 呢件事發生
咪就係供唔到就要收樓=資產一夜變負
供到同跌跌無沖突
你一失業比銀行知 call loan
gg

覺得樓永遠唔會閪冧既人
係咪唔記得鬼佬雷曼、03沙士
要冧一樣有黑天鵝整冧你

但樓穩過股係100% true
買樓用十年時間99% 贏。 買股票會唔會贏硬先渣十年?
1 )點樣一炮過俾錢

2 )樓 係城市人既必需品 股票唔係
又講得幾生鬼
一路都覺得「按揭」「孖展」依D term其實可以轉曬做借錢
有幾多人跳樓燒碳?有無數字睇下繼續都市傳說
失業原來會call loan連燈又win
因為樓負資產都唔call loan
點同

就算樓價跌你負資產左,只要你月月供得起錢就無事

你股票孖展爆倉之後搞乜撚都冇晒啦
因為孖展斬倉可以幾分鐘內
買樓你可能係未斬倉前升得返
因為有按揭下銀行有野揸手
銀行total loss既可能性較低
所以未去到層樓價值低於貸款金額都未必call loan
本身流動性低 跌都唔快
可能到跌果刻已經10年後 但你還既金額已經愈後愈少
Call loan既條件都要跌好多

而孖展只有保證金做抵押
對證券公司風險大
股票流動大 波幅大
一下chok落去
唔會理你有冇機會返身即時叫你補倉斬倉
而家個情況仲衰過03年 d 樓價有無跌呀?
最好真係唔好借。 但呢個社會仲有一班人好似你咁 冇錢又要充大頭鬼
公平啲,應該可以俾人摸貨
樓唔會跌 同你借湘幣唱美金差唔多 但美金會通漲
你諗下
失業就call loan
按揭有壓測 孖展無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞