Weathernews Live討論區(3) 全世界嘅人一齊睇日本天氣學日文 いひひ~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
第8位:見れる
おさや好冷靜嘅”え?”
仲係度講🎀🍙係雨女
唔係應該係見られる咩
好似係可能形同受身形係同一樣轉形
拎走個ら用嚟分返開佢係可能形
可能形先可省略ら,原因係用られる有可能係可能,受身或尊敬,同人講野有時會令人誤會。所以而家愈來愈多人用可能形時省略ら
https://www.youtube.com/watch?v=s0dcN_miOK8
おさや話頭先特番去左跳舞,而家腰好痛.(應該拍tiktok)
點解尋日會著今日返工件衫
btw,本身有d興趣玩呢隻,不過睇完review麻麻地
冇野了,計返時間應該係返工前玩
https://www.youtube.com/watch?v=fkHEQ_tO_QE
事源特番時幾乎全程多雲,但到おさや時雲散開晒月亮清晰可見.
おさや問ぐっさん有冇諗到咁,ぐっさん表示冇諗到最後會係呢邊見到,睇電腦數據都冇預測會天晴,而且係會愈差,但結果完全相反,一直諗緊點解會咁,不過先前山岸さん同佢講會畀人節目會畀clip之後敗露所以都係唔講比較好.之後兩個人望下あやち同あいりん係唔係後面.之後話較早前chatroom已經係度講兩個雨女一齊會唔會有問題.佢一直都唔信占卜之類迷信野,但而家覺得可能係真.一到9點就即刻天晴真係大吃一驚.おさや話就係換人嗰一瞬間,雖然唔可以大聲講出黎
希望之後多d live
おさや今日同聽日都放假一定瘋狂打萊莎

潛力圖
https://www.youtube.com/watch?v=MZzcpGhzYxg
あやち:冇問題一定睇到.咦,邊個係度笑?staff?山口さん?山口さん真係係度笑緊.山口さん,究竟呢個天做咩事.
ぐっさん:可以話如果唔係松雪さん既話就冇問題
あやち:等等,你咁講好奇怪,你咁係歧視我
ぐっさん:睇趨勢真係好難話冇問題.有句話話天氣都睇住人而變.
あやち:你咁講好似係我問題咁
條片private 咗
今日evening 又早半個鐘完
竟然仲係度生蛋
估唔到會係城市見到野生生物, 仲要係佢地想做咩都得
落樓下開live 唔洗戴口罩咁好
人少地方先唔戴,人多都係要戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞