話bitcoin因為有限量所以值錢嘅 去晒邊?

32 回覆
18 Like 28 Dislike

每日都有一堆新加密幣出現狗狗幣 猩猩幣 秋田犬幣 etc

根本簡稱bitcoin2 34567…

當初話bitcoin限2100萬粒 加上總會有流失 所以只會愈來愈貴

但事實個世界愈出愈多幣溝淡所有幣

新幣種 只會對舊幣種 帶來負面影響
咁你買左做空btc未?
仲5萬緊 咁快出黎
傳銷遊戲 自己渣緊既幣就唱好叫人接貨
每日有藝術家畫畫,都唔明點解啲人話畢卡索嘅畫數量有限
真, 好撚尷
你諗清楚自己句嘢個邏輯
真 etc 都升到一百蚊
認同你 快沽空 好快發達
你諗清楚自己句嘢個邏輯
問題係買左D人都唔知粒幣有咩用
咁Bitcoin 依家唔值錢?
其實bitcoin值錢係因為信仰,唔關限量事,當然唔可以冇上限
一隻隨時跌一成既貨幣
琴日可以買十碗雲吞麵
今日無啦啦得返九碗,邊個傻仔會用?
我係反問緊樓主。
如果你畫到同畢卡索一模一樣,咁你嗰張係咪真跡?
如果你整一隻同Bitcoin一樣嘅幣出嚟,咁又係咪等於Bitcoin?
Early stage 係咁,當mkt cap 再大d 就唔會點郁
好似潮物珍珠奶茶咁,一窩蜂走去飲,一街珍珠奶茶舖,突然間唔見晒
你個例子完全唔套用於我既邏輯

同類型商品愈出愈多, 只會溝淡舊人去支持新商品

bitcoin可以買蘋果, 聽日多隻叫doge又可以買蘋果, 後日出隻shib又可以, 每日出一款新幣, 每一隻都可以做交易, 總會有人轉軚去支持新野
出新幣唔等於d人就會去支持架喎
最多咪去炒下
當然會有人轉, 係必定會

bitcoin --> doge --> shib --> 將來新幣種

每一種幣出現就會吸引一批人轉向, 只係多與少問題
Bitcoin嘅價值又唔只係建基於交易。

正如名畫都唔只係得觀賞價值。梵高畫畫嘅初衷都係俾人觀賞,咁其他人畫嘅複雜畫觀賞價值咪又係差唔多,每一幅畫都可以用嚟觀賞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞