其實cover letter語言係咪應該要跟返求職廣告?

29 回覆
7 Like 1 Dislike
啱啱fg出嚟做野 本身寫咗英文cover letter
如果見到求職廣告係中文係咪要改返佢
見咩工都要cover letter架啦
咁CV使唔使

我老細講明英文ad用中文信就直接碎
從來無COVER LETTER
有COVER LETTER固然好少少
但係份份都有 好冇搵工效益
無直接關係喎,不過多數用英文。惰高級d
Cover letter 撚有人睇咩
Hr 班垃圾一日睇咁多封cv , 鬼得閒睇你封 cover letter
用得中文請人..絕大機會係垃圾工啦
我都覺,但係又覺得好似有好過冇,就算佢唔睇都好都show到有誠意
所以我寫好一份template,然後每次改公司名就算

有冇hr 些牙下平時會唔會睇
垃圾做垃圾工有咩問題
垃圾寫垃圾cover letter
通常直接俾電話打去見
me too
有cv 就ok
啱呀 見到cl 密密麻麻一堆字 講d野又係三幅屁睇1 2行都skip鳩左
最近搵工
有Send Cover Letter嘅冇得見
反而淨係Send resume嘅就有
其實係多數見有cv咪覺得你有誠意多啲
有啲公司screening一定要有cover letter
雖然實際上唔會睇
但有cover letter先睇你cv
巴打係 hr ?
cover letter無鳩用,hr無咁多時間睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞