尚氣可能喺中國上唔到!!!

195 回覆
529 Like 7 Dislike
中國禁止《尚氣與十環幫傳奇》《永恆族》上映?

根據娛樂網站Variety消息,近日央視電影頻道報導Marvel第四階段時間表時,刪除咗《尚氣》同《永恆族》檔期,令人懷疑兩部電影無法喺中國上映。

原因係兩部電影喺中國不斷存在爭議,第一係《尚氣與十環幫傳奇》中,梁朝偉所飾演嘅「滿大人」被指係映射傅滿洲,形為係辱華角色。現時Marvel已經將角色名改為「文武」,但似乎都無法消除中國網民嘅質疑?亦有指關於男主角劉思慕外貌問題,因為樣子存在住外國對中國人刻板印象。

而《永恆族》爭議點就來自今屆奧斯卡最佳導演— 趙婷,原因佢曾經發表過一段關於中國嘅言論,網民認為說話有辱華意思,所以縱使趙婷獲得金球獎同奧斯卡獎項榮譽,都一瞬間被封殺了。

現時一切都係推測,有待官方公佈。

https://www.google.com.hk/amp/s/variety.com/2021/film/news/marvel-shang-chi-eternals-china-release-1234971166/amp/

轉貼Facebook專頁The avengers-復仇者聯盟(香港粉絲團)
咁就要睇啦
應該上都無人睇
有冇人睇唔係重點,而係今次marvel出盡力𡃤共嘅頭炮已經撻Q
個主角奶共都比自己人反
抵死
集氣上唔到
想見到佢地口裡說不 身體卻偷偷上網搵黎睇嗰個樣
衰撞樣,你睇下維尼
假如真係咁都幾智障尚氣如果成功到啲野真定假都好都算係對外宣傳,或者比佢地打飛機咁去啲外國網見到有唔少人話好期待之類,當然都有人唔鐘意,但就咁睇似係期待嘅多啲但呢家咁樣就好似衝出黎7咁
只對永恆族有興趣,尚氣嘅話就算罷啦
玻璃心到讚你都唔得
做奴材真慘舔共合屎眼舔到脷出血都聞唔到人仔香。
改乜撚野文武呀
整到好似日本漫畫咁整老豆影像係後面就正
唔撚睇尚氣
搵北佬做男主角就收收皮
明知南方人靚仔過北佬咁撚多, 係都要搵北佬做男主角, 食屎啦去
習氣
不要停,
要讓美國佬知道,
中國人不吃這一套!
奶到出面都上唔到,陰公囉
人哋奶共奶錯痔瘡唔關你同我事喎
抵死啦 迪士尼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞