鄧炳強: 好多人都好想我辭職 因為覺得我係正義

133 回覆
15 Like 214 Dislike
鄧炳強下午就事件在警察總部外會見記者,他指有組織罪案及三合會調查科正調查國安處處長蔡展鵬是否涉及不當行為,案件細節不方便透露,而蔡現正接受休假調查,至今未收到蔡的辭職消息,強調不會影響國安處的工作。現場有記者問鄧炳強是否會就事件問責辭職,他指自己作為上司會公平公正作出調查,「好多人都好想我辭職,因為覺得我係正義,處理國家安全令到佢哋無呢個空間,我係唔會畀呢啲人有呢啲機會,我係會秉公辦理,如果呢件事上我係有缺失,我係會根據我哋嘅條例承擔一切」。

被問是否需要向國安公署及國安委交代事件,他指今次事件屬警隊內部調查,與其他單位並無關係,會按照調查機制作出調查,再向公務員事務局報告。有記者問及為何事件交由公務員事務局報告,而非監警會,他則解釋是根據案件的分類,「如果根據機制處理,係要交比公務員事務局就交畀公務員事務局,如果係要交畀監警會,就交畀監警會」。鄧炳強被問到會否延任,警隊有完備的接班計劃,又指針對高級警務人員有不當行為的指控,必然對警隊會造成影響,但對國家安全工作不會有影響。

記者會上,鄧炳強一直未有正面回應被調查的警員是何人,僅指調查進行中不便透露,直至記者會尾聲,他才肯定回答被調查警員為蔡展鵬。

https://hk.appledaily.com/breaking/20210512/UAXDC2WEPRDH5BJGIOOQ6KCLBE/
佢講乜鳩呀 成日正義前正義後
美少女戰士呀 正義既化身呀
其他佢係咪被害妄想症
*其實
開啟「懷舊模式」前
把撚

開啟「懷舊模式」後(會員名稱或貼文標題)
正義

估唔到撚樣強係資深高登會員, 知道正義點解
叻喇叻喇,懼怕你正義嘛

全球最正義就係你,有無諗過加入Marvel呀?
On 9
up 乜鳩
話時話,傻仔聰仲係咪香港
失心瘋
妄想迫害症
佢應該已經洗埋自己腦,以為自己真係正義嘅使者
以後返工做錯野都可以學佢
同恐怖份子一樣受緊美國制裁既正義之師蛋餅強
我唔想佢辭職
想佢殉職
ISIS都話自己係正義
我開始懷疑往死裡打真有其事
正義既國安處長
就算叫雞,都係正義化身
咁點解唔集體帶頭叫雞
反正黑警大把人叫雞
仲可以振軍心
化解危險
究竟係少數份子 定係 好多人呀?
點解會增加左既?
唔知佢up乜9唔搭8
即係話離開警隊先係正義?
成句嘢唔知咩邏輯
邏輯錯誤
人無恥真係無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞