有冇人都有味精敏感

21 回覆
3 Like 4 Dislike
以前唔會

但而家一食譚仔/公仔麵 就口乾+頭痛全日

個口而家乾到好辛苦
me
唔食自己啲精
譚仔明明係無味精豬骨湯,仲係我哋90、00後單/雙非支那賤種嘅珍貴回憶,唔準你屈佢
細個食魚蛋/岀前一丁都搞到要入急症室
大左免疫力強左,除非好撚重味精都唔會有事
暫時已知係石硤尾間品香樓一撚定會病發

屋企長期有藥
首先味精過敏原名叫#中餐館綜合症#,源自一編假論文

其次味精過敏過唔到雙盲測試,基本上可以確認係安慰劑反應,即係冇添加味精然後同你講話有味精都一樣會有反應,反之亦然

最後,味精同糖鹽一樣存在於正常食物之中,係氨基酸既一種,代表鮮味

係同等味道前提下用味精會比其他調味料更少納/熱量,多左氨基酸(蛋白質成份之一)

見到啲人聽到味精就盲反真係覺得好無知,有晒研究有晒文章google一下就可以了解但就係聽信三姑六婆啲偽科學同謠言……

https://youtu.be/xusRuW8MuwA
其實你煲豬骨都會釋出味精
樓主好勁,我讀哂銀時都未撚聽過味精過敏,想跟樓主學下野,佢應該會係醫學界第一個案例
食味精係可以出現不耐症反應
係會有人對味精有反應 正如有人會對酒精 小麥 牛奶 甚至金屬有不耐症反應一樣 體質問題 人人唔同
你提到嘅雙盲測試只係證實唔到所謂味精同有關嘅失實嚴重過敏反應無開 但味精不耐症係有唔少實例 嚴重短期係會出現類似過敏嘅效果
呢個否定唔到,但係雙盲測試就係用作區別心理作用既實驗,雙盲唔通過即係話呢件事上面心理作用就算唔係100%都一定係絕大部份。

就憑研究人員同你講句有冇添加味精就可以控制你既過敏反應……呢個已經可以證明係偽科學

https://www.sciencefriday.com/articles/is-msg-bad-for-your-health/path/blogs/10/02/2014/is-msg-bad-for-your-health.html?series=28
wifi過敏都有,但係完全唔符合科學,因為對wifi過敏應該對相近既電磁波都一樣有反應,但事實上又係過唔到雙盲測試

當然世界上真係有案例會對可見光過敏,但數量上相對自稱自己乜乜過敏既一定係極少數,我立場係除非真係確診否則應該一律當做安慰劑效應
不耐同敏感兩樣野黎,東亞人有乳糖不耐症但好少人會有乳糖敏感,樓主而家講緊敏感
是撚但啦 是但改個名姐咁撚認真
好多人會搞亂過敏同不耐症 反應上差唔多 所以我先話出現不耐症唔係無proof 當時雙盲debunk嘅係過敏
好多人會搞亂過敏同不耐症 反應上同輕微過敏 所以我先話出現不耐症唔係無proof 當時雙盲debunk嘅係過敏 我都質疑樓主係不耐症而非過敏
食即食麵唔會,但對食肆味精敏感,會頭痛
連續食3餐濃味/食物色素勁的野
燒味,乾炒牛河之類
就會全身出疹

而家好習慣係屋企烚菜食
我都係岀疹,通常一餐太重味精先爆
會岀疹岀到全身極速擴散,嚴重嘅塊面都會腫,對眼開唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞