政府又出新ibond 變相派錢

123 回覆
6 Like 149 Dislike
All in 6手
而家出而銀行定期係講緊0.0幾-0.幾厘
申利尋日做左200萬定期4個月得0.5厘
希望大家唔好抽

等我抽多幾手
首日上市 930am即賣啦
一定即食啦
年年都係用免息孖展抽
首日$103-104 放
成件事最後就係

港共cap水:win
醒水香港人一黎即放:win
真心膠港豬揸住唔放:
VB多極都係1%息, 派2%真係好過擺銀行架喇
揸住點會輸?
有1千幾百都好
幫港共回血 唔抽:
就算擺到到期都係賺
大家諗住抽幾手?
6手穩唔穩陣
連登咁快有post睇黎今次都幾難抽中
多幾手就未必有即
循環派既一人起碼一手啦
香港人真係一個笑話
上次呢度好多人一開波唔放
之後執少少都吹春架WO
我未放
3年至少派600息
上年應該係106先岩價
又想刺激消費又出ibond
塞住商家佬把口咋
如果一通客戶在一通新股板或新股上市首日沽出經一通認購的iBond,一通會在新股上市首日收市後回贈該沽出成交單的所有交易收費,包括港交所交易費、證監會交易徵費、交收費及系統費等。
姊妹們,這個最低保證息率很重要,因為去年因為新冠疫情打擊經濟,香港一度沒有了通脹,變成通縮。大家需要知道,所謂的iBond,最主要特點是「通脹掛鈎」,因為它最終的派息,會以通脹率和最低保證息率作對比,以高為準。
我登入政府的債券網頁查看,原來去年10月發行的iBond,剛於今日派息(買了又一直持有的姊妹們要留意了),而利息是在5月3日決定的,因為由去年10月發行後的6個月,本港有3個月出現通縮(見附表二),6個月的平均通脹率只有0.27%。如果沒有最低2厘的息率保證,大家的iBond派息就可能跟銀行存款差不多了。
政府在去年10月重推iBond之前,最後一次推出iBond是2016年,當時的保證息率只有1厘。我查看已經贖回的第6批iBond(2019年到期),過去6次的派息,息率都是2厘左右,因為當時的通脹不算太厲害(見附表三)。
銀行存款息率難達2厘
然後到了去年,疫情嚴重打擊經濟,所以有幾個月變成通縮也是可以想像的,但隨着疫情受控,經濟逐步回復正常,通脹似乎已重燃,美國近期也在炒通脹重臨,加息步伐可能比預期中快。
不過,等到美國真正加息,而香港又要跟隨,其實還有一段長時間,即是說,我們把錢存在銀行,至少還有1或2年是接近零息,存款息率很難達到2厘,所以,這一批iBond的吸引力應該不錯,姊妹們有錢放在銀行的,可以考慮認購新一批iBond呢!
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2958896/%E9%80%9A%E8%84%B9%E9%87%8D%E7%87%83%20%E8%B2%B7iBond%E6%9C%89%E7%9D%80%E6%95%B8
買中電都唔止
Free risk 連登仔唔好買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞