點解每次彈鋼琴新嘅歌, 我都好似係重新學過咁?

34 回覆
3 Like 1 Dislike
人地問你係咪自學啊,唔係問你咩歌。
江老師
其實應該大家學琴一開始都係練ccccc cdcdcd cdecde cdef咁樣慢慢練習上去,練幾個月就彈呢啲歌我諗你都唔係由基本慢慢學起。
利申學classic小一開始學,小二考二級,小五五級中三八級之後冇再彈,學琴真係要練習好耐先習慣一睇譜就彈到。
唔好揀歌一首一首練,如果唔係你可能sight reading好大機會過唔到。我好似頭幾個月個陣仲彈緊噢乜當奴咿呀喲。
聽首歌幾次記住個chord pattern同個flow就已經好少會錯到離哂罩
再唔係望住份譜諗下首歌應該係點樣 然後慢慢adjust都可以
你學咁耐得d咁既野?
其實學幾個月彈唔到Prokofiev 好正常
話就話簡單版
但pattern複雜又多leap 右手上到咁高你肯定數唔切
唔建議初學彈呢啲
幾個月你都係打好基本功先
彈啲有興趣嘅
https://youtu.be/ZvOZpEQlEZQ
呢個又好似太難
你不如買本書正正經經學下先
呢首左手跳來跳去你點彈
一係就學好啲樂理
你而家咁樣彈半年都冇進步
新手留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞