自家繁殖係咪都係仆街?

29 回覆
5 Like 17 Dislike
原本一心諗住上fb自家繁殖俾少少領養費
就可以唔幫襯黑心寵物店
點知問咗幾個都8000up
咁其實係咪都係為賺錢
定佢地至少唔會虐待爸爸媽媽?
都有少量係話自己貓只生一胎
但其實打晒針 頭幾個月飼養成本+時間都應該都唔使咁貴?
各位巴絲點睇
自家起碼有得睇佢老豆老母係點
食靚糧其實成本都高
8k 出面寵物鋪又黑心同更貴
自家起碼日日都痴老豆/老母

你上門仲可以同佢玩下先

點都好過日日困玻璃櫃
一撚樣,用黎搵食點會講良心丫
咁撚貴? 傻撚左
你諗下,佢最少一個月要賣兩隻先等於出面打份濕鳩文員工

點圍皮啊,唔通又係搞手求其打個和?
啱啱出世嗰一兩個月要成日睇住
收返少少錢我覺得合理
其實樓主預人地收幾多先唔算仆街?貓b免費送 只收針錢?
又係想一兩千「領養」名種
你target得名種邊度都係黑心賺你錢嫁啦
又要養名種 又要有道德光環
知唔知湊大一隻b要幾多精神精力時間金錢?
無免費午餐
唔批鬥你買 點比錢搵佢「領養」
笑...富貴貓想平領養
買動物又話鳩人唔領養
要領養果陣就巧立名目收人領養費
咪一鳩痞
梗係為賺錢,同你有親?
其實去邊都係要比錢嫁啦
比領養費個名自己心安理得d囉
第一筆都比唔起建議唔好養
8000都覺得貴 香港獸醫醫療費係呢個數唔知幾多倍
常見既貓瘟fip 腎病樣樣皮皮聲
另外題外話 自家繁殖group入面大量大陸貓魚目混珠
中瘟人士天天都多 8000都未必買到香港出世
其實由懷胎到生出嚟幾個月,都的確要花好多心神去照顧
同埋如果搵breeder,即係佢地會花心思去培育,而唔係普通家庭由得佢地兩隻自己搞埋生出嚟就拎去賣
有好多都會向外國買有潛質嘅父母返嚟配種

另外如果父母有拎過獎,身價又會貴d
其實$8000買品種貓真係唔算貴
如果係有心嗰啲breeder
喺外國入+養大貓爸貓媽嗰度已經唔少錢
湊貓b花咁多時間心機唔洗計time cost?
仲有要用靚糧俾supplement同買補品俾貓媽補身嗰d
圍埋其實成本都高
除非同你有親如果唔係人地做咩要蝕住做
喺fb見到平嗰d九成係大陸黑市貓或者溝咗種
個價開得幾千蚊既 貓b可以喺乜野環境成長其實可想而知
名種貓又想配得靚 種貓都要買返黎3 4萬啦
萬一有咩傳染病 醫都係錢黎
點解啲bb貓狗咁貴 頭幾個月 就係死亡率高
你大可以買啲成年
有d賣3.4千一定大陸病貓啦
係買就正正經經搵有信譽貓舍買
又要扮領養又要貪平
賣貓就唔返得濕鳩文員工?

其實兩樣野一齊進行你點解要諗圍皮
其實你覺得 d 人當初繁殖隻貓出嚟唔係為賺錢係為乜

為興趣 ? 定為責任 ?

佢地個心梗係諗住要拎隻 BB 貓嚟賣錢先擺埋兩隻大貓扑野架啦 仲有其他解釋咩唔通
唔係串 無錢唔好學人養
無論你買3萬蚊定3000蚊
都要有心理準備擺低幾萬睇獸醫
一個月成千蚊伙食費
買番黎幾千蚊又算得咩錢
無論自家定寵物店,都係搵寵物來做生產工具...
品種貓好容易有病,加上大把流浪貓冇人要
街貓好乖又健康,如果可以就幫下流浪貓,唔好助長繁殖
未至於全部都係仆街
有啲都好有心機照顧
BB唔易湊

上貓舍睇下啲貓生活環境
睇下隻種貓性格有冇缺陷 親唔親人
啲貓過得好唔好都睇得出既
其實好唔同意,我自己有領養,都有養名種貓.
事實係大把流浪貓領養返黎大把問題新手係唔識處理,
如果唔夠愛心好易又出現悲劇,
例如拎返黎惡/皮膚/寄生蟲/耳仔問題都係好常見,
每次見到話街貓好乖又健康其實係假,我之前領養兩次就一堆小問題要處理,
以我經驗有愛心食得好既自家繁殖絕對小問題過領養
你去森林搵啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞