其實大學啲數學係學緊幾多年前既野?

13 回覆
0 Like 4 Dislike
cauchy rienman講緊成百幾二百年前既人
有咩問題
鑽木取火幾萬年前添 都係要學先識
大學讀phy都唔係即刻讀M-theory
數學要靠前人build up d基礎, 無呢D機楚根本讀唔到近代數學
100年前嘅都有唔少係pg level
好奇1900年 or 1950年既大學數學係咪同而家差唔多
食花生
以前個curriculum未有咁sophisticated啦
同埋而家的課程都有變, 例如多左d data science野
但係基礎的科始終萬變不離其宗, 都係calculus同linear algebra (pure maths再加real & complex analysis, algebra, topology)
啲經典理論源頭係好耐
但你而家讀嘅formulations唔會早過1900年
甚至可能係bourbaki後先係咁樣
Galois theory所有人讀嘅都係emil artin整理過嘅版本
咁讀歷史嗰d算咩
咁你幾時搞啲新嘢嚟學下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞