林超英:開冷氣如吸毒

249 回覆
67 Like 243 Dislike

全球暖化日趨嚴重,往年的夏日林超英靠一部直徑6吋的USB小風扇在夜晚為夫婦二人帶來一絲「溫柔的風」,耗電量僅2.5瓦特,售價約40元,已用上了3年,經濟又環保。去年,林太購入一部水冷涼風扇,成應對今年盛夏的新「武器」,開動後為家居降溫2至4度,雖然耗電量增至少於30瓦特,但仍遠較冷氣機低。

林超英數月前曾開動過家中已購入21年的冷氣機,非為降溫,只是想測試其是否仍能運行。被問及今年會否覺得太熱了,他馬上回應「ok喎,完全唔辛苦!心靜自然涼。」[/quote]
「如果我係秦始皇管香港,我禁咗冷氣佢!」

等政府負責任搞環保,林超英形容「死得喇」,但個人層面又可以點緩減氣候變化?記者問他如果要選 3 個個人最有效且可實踐的減碳行為,林超英劈頭就說:「如果我係秦始皇管香港,我禁咗冷氣佢!」語氣似足「環保塔利班」,但他補充禁止之前有很多前提工夫要做,例如給予時間建築物規格要有促進自然通風的設計,亦要避免太多陽光入屋。

第二則是吃在地、時令、新鮮食物,用多一點在地製造的食物與用品,「不要夏天要吃冬天菜」,同時不要浪費食物或太咀刁只吃整條菜的一部份。第三才是「買少啲」,林超英強調:「買少啲嘢唔等於洗少啲錢,鬼佬有句說話叫 “Buy less buy better” ,用同樣嘅錢買啲襟嘅嘢用好多年,好過你年年買一啲好快爛嘅嘢!」他又指,買少啲亦有多些時間陪伴至親,不用常常購物,對自己生活快樂都好。這好像是每個人都聽過的事,但很少人能夠做到。
劏房點降溫?

林超英 2009 年退任天文台台長後一直就很多社會環保議題發聲,希望香港人更多了解氣候變化和生活方式的關係。例如他曾指買樓要向南偏東,會較為冬暖夏涼,他這天再解釋,因為香港多數吹東風,但夏天吹西南風,而向南偏東則可以「食到」東風與西南風,變相經常有風吹入屋;而香港最熱與最冷的時份都吹西北風,向南偏東的樓則擋去所有西北風。這只是其中一個因素,林又指向南樓,夏天亦不會有太多陽光入到屋不會加熱,相反冬天太陽會相對較低令陽光入屋,令屋較暖。

換言之,控制陽光入屋與氣流,即可以減少使用冷氣。不過問題是,香港仍有一批人住劏房,如何不開冷氣解決室內焗促的問題呢?林超英很雀躍地介紹自己之前考察過的劏房,指已有人學懂在窗邊加上小風扇抽鮮風入屋,吹住室內另一把氣流扇,形成氣流可將更多鮮風吹入室內,減低 1–2°C,較為舒服,這些氣流扇更只是數百元就有,可取代使用冷氣,低下階層亦有能力購買,改善生活環境;就算無窗,有些業主也會在門上下開口,把氣流扇當風扇放在地上使用,便可達到通風功效,熱風亦可從門上面離開。
得喇叻啦 每年夏天都講一次

佢屋企人都幾慘
風扇都好毒,千祈唔好用
政見不合就屈毛
明明件背心濕哂仲話唔覺得熱
去年,林太購入一部水冷涼風扇,成應對今年盛夏的新「武器」,開動後為家居降溫2至4度,

佢老婆都頂佢唔順
但冇計靠佢份長糧
同意

利申:吸緊
人人都吸毒 我唔吸咪傻仔
屌你老母一睇見即刻開冷氣
呢部野好食電下
2021年3月20日 21:50:11
林超英:開冷氣如吸毒,如果我係秦始皇會禁咗冷氣佢!
https://lih.kg/2454820

2021年4月30日 12:16:14
林超英:開冷氣如吸毒,如果我係秦始皇會禁咗冷氣佢!
https://lih.kg/2510231
我都係
見字即開冷氣
佢部舊機用電開一次可能等於新機開十次
重未計啲r22破壞大氣層温室氣體
古代人
入山洞過原始生活最天然
其實商業用嘅仲唔環保
一個人可以做到D咩
就好似做倉
你用膠包一板板貨嘅數量
都低得上你家用保鮮紙10年嘅數量
用電如吸毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞