林鄭稱所有離港移民者為「逃犯」 特首辦救亡澄清僅指「犯罪離港者」

182 回覆
10 Like 580 Dislike
怕佢唔連任喳
反正宜家都玩爛咗, 不如一嘢 "打造" 成南深圳
所以有能力走嘅好走
我覺得唔會係南深圳,而係會衰過深圳
中共認為香港人唔忠誠,只會好似對新疆咁對香港人
只係個程度係點,佢仲想點用香港
我睇到既係,香港人要出境,好可能比中國人申請出境更難
據澳洲傳媒SBS報道,林鄭出席香港駐悉尼經貿辦舉辦的網上研討會,向新西蘭商界領袖和社區人士介紹香港營商優勢,她推銷香港與新西蘭的貿易前景相當理想,指香港「繼續實行一國兩制、司法獨立,而且目前的立法機關已較以往更為穩定、不再兩極化,不會再出現議題政治化的情況」

然而被問到國際媒體報道不少港人開始移民,會否擔心人才流失時,林鄭即形容有關報道「誇大失實」,甚至指「所有離開的都是逃犯,我們不在乎」。
到時仲點扮香港冇變過
柒婆想屌鳩佢個仔走佬好耐
體諒吓
9 唔搭 8
on9
佳哥係犯罪留港者
係變左架啦
但黎緊係點都好睇局勢發展
身邊嗰D所謂專業人士, 中產成日諗住同共慘党玩MUSIC CHAIR, 諗住揾多幾年前先, 臨封艇前一刻先走
鬼拍後尾枕:移民係逃犯,咁林鄭即香港監獄獄長
呢個八婆唔死都冇用
佢地覺得自己神通廣大,可以知道幾時係最後一刻,可以塔到最後一班機走
越多人咁諗就越多人走唔到
移民 = 逃犯
香港 = 監獄
公關災難
你全家都係逃犯
原來逃犯天堂咁黎
其實特首辦都係死兜爛兜
有乜理由一個地方首長會係國際場合公開講唔在乎"在港干犯罪行而逃離香港免受刑的逃犯",正常唔係應該話會緝捕歸案咩

唔知會唔會有片流出
特首辦:柒婆你個冚家剷咁樣答記者問題,你叫我哋點兜。一直話唔見有移民潮咪得囉
所有離開的都是逃犯?香港有幸搵到個神經病痴咗線嘅人做特首,主席英明!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞