驗到心絲蟲

16 回覆
0 Like 3 Dislike
隻狗半放養
最近幫佢驗血驗到有心絲蟲
其實心絲蟲係咪有得食藥預防?
因為村真係好多蚊,我好怕醫完佢,第日又黎過。

醫心絲蟲有冇過來人?要幾錢?
同埋要限制佢活動?因為佢平時都乖,所以好少管隻狗,擔心執行上唔係咁易。
吓 你無定時餵佢食心絲蟲藥呀?!
有每個月食嘅預防藥,但中左先食就太遲

醫就基本上打三針,幾錢就睇重量同埋唔同診所價錢有分別。
開始打前後都要限制活動。醫好每個月食預防藥就可以避免再中
一年打一針咪無嘢
你隻狗幾重?唔同重量嘅狗殺蟲針(immiticide)同口服藥都有唔同價錢,但要幫佢醫啊好翻係有得預防㗎,可以一個月食一次heartgard(牧羊犬唔食得)/嫌麻煩可一年打一次針proheart
黎緊會醫呀
希望快d好
巴打狗狗醫成點?
我狗狗都準備醫
醫好左啦
E架鬼死咁精神
洗左差唔多成萬
希望你隻狗都無事啦
要醫半年
同唔好比佢劇烈活動
而而唔買狗糧都要買心絲蟲藥
唔好又中😭😭
太好啦!想問你有無教狗狗喺屋企開大同開細
放慣狗唔知點教佢喺屋企搞掂
佢好活躍 好激動 好驚
開大同開細比唔到意見你
我隻狗自動波自己搞掂😅

打完針之後個幾日都成隻死狗咁
你唔帶出街,困住佢就ok
唔記得幾多日,你要問番醫生,醫生應該都會同你講
我記得打完針頭2日佢自己都唔想郁

不過都比定個心理準備你
心絲蟲我聽番黎都唔係隻隻狗醫得到
我個fd 個fd隻狗好似最後都搞唔掂😢
但你都係要醫,除非已經咁上下年紀
唔係都死路一條
自動波喺籠?
我喺UK醫 都好驚出事
我隻狗狗五歲 你個fd果隻呢?
你狗狗果陣有無symptoms?
你係咪都係全困籠唔俾佢出街定點
我住村, 佢自己會搵草堆痾
我唔比佢出門口,佢一出去就跑

住樓既話唔好落街幾日
落到街用狗繩唔好比佢跑就ok la
獸醫應該會同你講

Uk 醫貴唔貴?
Symptoms隻狗個排無咩氣力咁囉
跑2步就腳軟
唔俾出門口都會俾佢喺屋企行嚟行去?
我住樓呀 但成日樓下狗花園都會有狗
佢一見到佢又好興奮 所以都仲係諗緊好唔好唔俾佢出門口 你狗狗幾多歲?

貴呀應該 因為UK無呢個病 呢到無咩蚊所以唔common 獸醫都係第一次醫呢個病 所以我好驚

我都知治療成功機率唔係超好高 但唔醫又唔得
心理壓力好大
你可以睇下
https://www.spca.org.hk/images/PDF/HEARTWORM%20March%202015%20CHI.pdf
幾詳細

打完針留意多d隻狗

我地用治療方案2
我地就無做下面2點

1. 無住院

2. 打晒3針
我地見隻狗好番晒
我地最後(二百七十日)個檢查好似唔記得左做😂
我都係治療方案2
今日帶咗佢去照X-ray 睇心臟有無大到
好貴

你係咪一食藥開始就唔俾佢出門口啦?
師兄有無tg
其實我唔係話好嚴
少左出門口囉
保險d你每次出去時間短d
係唔好比佢劇烈活動就ok
你有冇?好少用唔知點比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞