根據達爾文嘅進化論自私嘅人係咪更容易生存落去

80 回覆
14 Like 4 Dislike
因為佢頭4 步都要跟setting 玩,唔會因應對方嘅出牌而作出調整,仲要無寛容,第5步開始俾人呃一次就黑到底,對住copy cat 就會互相0蚊到完場,賺少好多錢
貪生怕死嘅民族都滅亡了
唔識就咪9up啦
對住個書名就喺到9up 有無睇過入面啊
睇下the selfish gene
吓 我讀evolutionary psych 就係要讀呢本
重點係有個mindset就等於我比個solution冇意思?
咩邏輯?
你唔比in case有人想知點樣49分 我想比個solution人地睇?典型red herring
如果人類根足達爾文原則玩。就唔會有依家人類文明,科學

依家人類文明係”非自然產物“。

人類文明比達爾文的進化論,多好多非自然的因素。光用達爾文果套係解釋唔到。
看: 自私的基因
必勝大法
一開始合作直至發現對方欺騙
一次不忠百次不用, 之後一直欺騙

除非全世界都係黑
否則必能生存到最後
儒家一啲都唔大愛
仲好階級主義
借錢:頭幾次會還 但愈借愈多
最後借好多 真接唔見人
呢個遊戲講信任,mental wotld的嘢。

達爾文講的係physical world的演化。信任同演化冇必然關係,唔好亂咁將d terms來用,做偷換概念撚
biological world係physical world 的subset. 我用physical world係有D唔精準之處.

心理目前來講係嘗試研究Mental world的其中一個最常見的tools. 但我個人意見係呢套tools遠遠唔夠解釋同預測一個人入面想乜, 太多exception case包唔到的工具係有待改善.

現實上一個人"單一"行動(Act), 係會受現實上有的條件影響, 唔單止係睇自己, 更大比重係睇個人, 族群同社會條件限制. 心理會有一定比重, 但住住唔係決定性.
Evolutionary psychology 解釋/預測唔到人類歷史上, 生出太多對個體同族群明顯"不利"生存同繁盛的費解行為. 到依家都有大量on9. 好明顯人腦的mindset driven的行為, 未必一定係對自己喺物理世界生存係"有利".

當然, 從結果論來睇, 呢D痴撚線族群最後下場就係慢慢俾更適合人類發展的價值觀/種族取代.

呢套理論解唔到所謂"形而上", 例如宗教狂熱呢D痴線行為, 偏偏人就係有呢一面.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞