[行動post] 在囚手足家屬頂唔住,麻煩你入一入黎

53 回覆
36 Like 5 Dislike
隨着港共清算愈嚟愈密既時候,有唔少手足都被以唔同罪名而被捕。當中國安法47人係最為熟悉、傳媒報道關注度最高既案件。但除咗47人案以外,亦有幾宗因國安法被捕還押既手足,同樣需要大家關注及幫忙。

國安法當中最可怕之處是一無先例,二是審前已可把你無限期關押,當中漫長等待的過程對手足及家人而言都是一個沉重的壓力。

「以無期待有期真係好磨滅意志。每每想放棄既時候,係親朋好友同寫信師既信俾我力量撐落去。」

這位手足在2020年7月後因犯國安法被捕後一直還押,曾是屋企經濟支柱的他被還押後所有重擔就落到其他家人身上,經濟狀況日差。

「收押所既素描筆幾錢?我想畫畫啊,不過我知道都貴啊,如果太貴你就唔好買啦。」

其實收押所素描筆只係$22,但係這位國安法手足一心想家人慳錢,希望把一分一毫都留給家人生活。

面對有機會終身監禁既刑期及無止境的審訊,他的家人不論精神及經濟上已再無辦法獨力去支援手足,所以港類茶將會在五一黃金週為他家人生活費及手足的律師費用籌款,所有市集收益不扣除成本全額捐助手足,希望俾手足知佢唔係被遺忘的一人!

港類茶是一條龍手足手作茶包,初衷是幫助各地留學生同在地手足助人自助。活動詳情可以參考港類茶既Instagram。

港類茶

50盒 限量 盒裝
手工製作台灣金鑽土鳳梨酥(4件)
配台灣進口極品金萱烏龍(8泡)
$128 (可以預先訂購,到市集領取)

台灣進口極品金萱烏龍 70G包裝
$128 (可以預先訂購,到市集領取)

港類茶8款口味 及禮盒

有意預先訂購可以填以下google form。
https://forms.gle/zMUs8vn5pV68jn179

IG : https://www.instagram.com/kongirl.tea/

荃民市集
日期:2021 年5月 8 - 9 日
時間:12:00 - 19:00
地點:荃灣信義工業大廈 3/ F(南豐紗廠 The Mills 正門對面)
手足家屬亦會於市集向大家答謝。
唔該哂你幫手搬post
支持下手足屋企人呀
Push.
Push
PUSH
行動post 推
push
PUSH呀
幫在囚手足屋企人
Pushhh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞