跪求剪貓指甲教學

49 回覆
2 Like 1 Dislike
餵食貓 買個d 貓條餵佢食個陣剪 我個隻會無視一切
我攞毛巾包住隻貓,最好包埋個頭佢睇唔到就唔驚
入洗衫袋
一個抱隻貓放大髀+用手捉頸後+遮住佢對眼
一個隔住洗衫袋d網用普通指甲鉗剪
我個隻用布包住佢個身同個頭,淨係露一隻掌仔出嚟就剪到。我個隻包住佢好似BB咁佢就唔會點活動。
訓著覺最易
有樣野叫洗貓袋 矇住眼會乖好多

不過可以諗下拎出去俾人剪

自己第一次都係出去俾人剪 睇住人地點做 之後返去抱下佢 捉下手仔 快手剪1 2隻手指 跟住而家已經算冇問題

利申2個月新手貓奴
聽日買先
唔該巴打
抱唔到呀
所以出唔到街
今日試毛巾包
但未包就俾佢號走
警覺性極高
同我隻貓差唔多
我隻貓好好秋
睇VET要兩個助理用毛巾先捉得實佢 仲要帶頸cool防佢用口
但佢咁好秋都會輸係食物度
買支麥芽味既營養膏
一個人抱住佢坐落大脾 一個人喂膏 一個人剪指甲
再同佢打消耗戰
一日剪唔哂就兩日 兩日剪唔哂就三日
一個星期都剪唔哂再同我講 醒多你一招
捉住隻手剪 剪完比零食

細個習慣左 唔會反抗
你隻貓幾大?
我養貓b頭幾個月都係眼瞓時剪
大大下一掂就醒剪唔到
我用一個類似洗衣袋的袋捉貓
之後放佢係地下,係另一個索帶開口度,每次拎一隻手腳出嚟剪
佢爭扎就放手由佢,佢係地下又唔驚整傷
慢慢就會屈服
一個從後騎住佢 另一個負責剪
我隻貓都唔鐘意比人剪
會咬人 同飛毛腿
但去到陌生地方就會因為驚而唔敢亂郁

所以當要剪指甲時 就會帶佢去兩道防煙門中間果度剪
成隻手剁
四個月
細個果陣每日都要抱佢 摸佢隻手同㩒佢啲指甲出黎
而家5隻都可以抱住剪哂4隻腳既指甲
每日掂下,㩒下佢手仔 ,比佢習慣下
佢習慣左比人掂手,之後先開始剪
呢d要拎返黎半個月開始訓練
(利申: 家有4隻 半個月剪一次)
忍耐 比佢咬 就算好痛 流晒血都唔好放棄
只要佢剪完會舒服啲 冇咁易受傷就得
咬唔緊要
對手都傷晒
最慘係佢會走
但一拎毛巾出黎已經匿埋左
可以試吓一個人喂零食 另一個人抱住佢剪 咁樣佢應該會冷靜好多
坐喺度用大脾夾住佢剪
知道走唔甩之後就唔再掙扎
而家每次剪都係抱bb咁
佢會唔出聲望住我等我慢慢剪
啱啱開咗個新TG group
歡迎各位貓奴加入
一齊交流下意見

https://t.me/joinchat/kXoQ-eh5IcIwNDNl
巴打想再具體啲問:
你哋二人分工嘅時候,貓貓係凌空定係貼響地面/檯面?

我隻貓貓好敏感好神經質(之前係浪浪,一歲至嚟到我屋企),捉實後頸呢part 無問題;但當另一人捉佢其中一隻手想剪時,都未開始剪、佢就會即刻用我哋嘅手作為支點抓我哋同埋出爪攻擊我哋。

次次都剪唔成之餘仲會被抓到流血

佢真係好alert, 一掂到佢啲手仔腳仔就會醒同埋跳走。 兩年嚟只能好耐至幫佢剪到其中一兩隻指甲。用洗衣袋/大毛巾都無效。 佢試過攻擊我哋之餘、仲不斷大叫、伸脷、喘氣好似要攞佢命咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞