中國網媒訪問Vtuber中之人,竟是農村大媽:她也是二次元愛好者

72 回覆
63 Like 5 Dislike
真係好想知hoholive 班女真樣係典
偶像夢只能靠自己
486完全唔似key落去
係後生靚女既駛乜披vtuber 皮
就係唔係先要咁做
其實個儀器會track 到人既動作我明
但眼既動作係點樣track ?
即係我瞇埋眼笑 , 個3D公仔點解都會知道我瞇埋眼笑 ?
vutuber都算2次元咩 真心
套個skin嘅youtuber來咋wo
睇你點定義,你眼前既係現實,所有境像都係立體既,你眼前既只係屏幕一邊既構圖,咪二次元畫面
如果你心目中既二次元唔係定義緊立體定平面,而係現實定虛構,咁就另當別論,vtuber係咪二次元就會變到好複雜,是但啦
點會用維度去定義
如果係用維度定義咁電影 電視劇 咪全部都計晒落二次元
唔係講緊個mon入邊既關係
當初動漫會被稱為二次元,唔係因為佢地都係線條繪製出黎既平面畫?雖然宜家動畫遊戲已經唔再係2d限定既世界
其實我無學術性考究過,只係覺得所謂二次元係咁解
毒撚思維真係好狹窄
講你地聽,呢個世界係唔撚公平既

一個人基因好,心地好,聲靚,多數個樣都唔會差得去邊,大不了肥

樣衰多數包埋聲衰,格衰,心地衰

你出街,搵個人靚聲甜既,係容易過搵個樣衰聲靚既

靚人生活阻力少,成長曲折少,自然心地較好,亦有餘裕充實內涵

上天俾左樣衰既你,會俾返樣好既野你,呢d係loser安慰自己既狹窄平衡法則,現實根本唔存在,樣衰聲靚果d叫個案,你睇日本d聲優,有幾多個樣真係差到唔見得人?

被器重,取錄都係,樣衰聲靚,樣靚聲甜,你做營運既簡邊個?邊有咁得閒搵個樣衰聲靚既稀少種?有得簡梗係簡個人靚聲甜即使佢唔駛用樣見觀眾,自己見住都開心d啦
你個講法的確係正確嘅 因為咁先叫二次元
但同時佢係代表緊 虛構 虛擬呢個意思 而唔係真係代表平面就係二次元
即係好似獨男變到毒男 原本係解獨身嘅男性 而家變到宅男=毒男
所以我都一路覺得vtuber好有玩味 到底計唔計二次元
同埋其實我有睇holo嘅 但見平時啲內容好多都已經係線下聚會 日常閒談之類
其實以內容性來講係一啲都唔二次元 所以我先覺得係加咗skin嘅youtuber咁
類似藝人(?) 初音個啲就真係純二次元

鏡頭配software
的而且確唔知v算唔算二次元
可能我原先所講既野,反應著睇v同動漫遊戲係相近既狀況我先咁講
其實土當初我想表達既係 簡單d講,就算睇有科幻,超現實成分既劇,戲,見到一個角色做左d賤野係自己現實都經歷,見識過既,就會觸動到現實自身既負面情緒
相對睇acgnv既野,情緒只會來自於投入故事既反應,唔會動到現實既內心繁瑣,所以有比真人媒體更減壓之效
不過我都明呢點因人而異,如果唔係就唔會咁多真心以為自己同緊個角色怒愛既人
無引用到
男扮女我都可以
cosplay咪一樣

利申:唔睇vtube
利香
夜空メル
咁撚正
同個skin一樣咁ero
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞