台灣國語 vs 支那普通話

57 回覆
47 Like 3 Dislike
但福建人聽得明台語
識人睇不老騎士可以唔洗字幕
馬超之歌
可以咁講
但係台語嘅情況比較複雜
閩語, 即係俗稱福建話
大致可以分成閩東話、閩北話、閩南話、蒲仙話
呢四個亞種發音方式類似但係文法同埋用字幾乎完全唔同, 係幾乎不能夠互相溝通
台語基本係由閩南話演變出嚟
但係偏偏閩南話有好多嘅分片:
以泉州片、漳州片、廈門片為主流
呢三個分片嘅之間嘅差異先至係同粵港兩地粵語差異嘅分別差唔多
台灣本地主要係泉漳混合腔+日文和英文外來詞所組成, 有啲似香港粵語同英文嘅關係
但係北部以泉州腔為重、南部就以漳州腔為重
而且係中南部更有分所謂嘅海埔腔同平埔腔
宜蘭縣更加以獨特嘅腔調同埋文法聞名
所以即時喺台灣內部台語亦都有相當大嘅分歧同差異
例如喺唔同地方「香腸」:
有啲讀「煙錢」;有啲讀「罐強」
分撚到咩,南方人講普通話咪當係台灣話
廣州人講廣東話有鄉音㗎
用字都好書面語
好似粵知一二嘅郭嘉峰咁樣
就咁聽落去唔係幾分到佢係咪香港人
但係用嘅字詞一聽落去就知道係廣州人
頭兩點正確
不過第三點係教育水平問題
香港一啲藍絲廢老同埋台灣南部一啲八加九講嘢都一撚樣
香港人聽得多,分到邊隻係支那狗
外國呢度難啲,所以捕獵支那狗既時候會有機會搞錯
但係如果冇國語嘅話
以台灣內部族群眾多
缺乏一種溝通語言都會造成好多社會問題
清末期間就有所謂嘅泉漳械鬥、閩客械鬥等
先不論單從漢人族群而言
閩南福佬族群淨係泉州腔、漳州腔就已經嘈一餐
其他漢人族群仲有客家人、潮汕人、外省人等
同意應該盡努力避免台語被邊緣化
但唔應該去國語
專業
不是吧
Bu Shi Ba
Bu Si Ba

分別其實幾明顯
支那普通話多翹舌音同兒化音
好撚難聽
但台灣國語冇呢個問題
應該咁講
因為本身台語冇乜合齒送氣音
所以當講國語嘅時候
sh, ch, zh 音都會被輕輕帶過
但係唔係變成s, c, z,
而係變成sh, ch, zh和s,c,z, 之間嘅發音
只不過個h音送氣較弱
搞到好似冇咗個h音咁
兩樣都唔中意
都係廣東話正
台灣聽落高音少少
講真,你睇台灣啲新聞主播,字正腔圓啲都好易會被香港人誤認係支那人。
另外唔熟台灣文化既香港人同台灣人溝通好中意夾埋啲大陸用語,成日都搞到勁老尷
國語讀送氣音係類似以嘟嘴嚟代替捲脷
唔係真係shi變si
Si係門牙閉合
總之聽落gay gay地果啲就係台灣腔
以前個好聽難聽語言選舉
台灣國語排好前

支那話最尾幾名
台灣人講國語柔啲㗎!
你試吓聽,唔睇
國語比較白 冇咁捲利
好易聽
最簡單分類咪就係普通話有輕聲,國語基本上無人會落輕聲 。
D人話你垃圾,真係冇話錯你
你唔講1000年前大陸講廣東話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞