香港經典電影系列:《鎗火》

54 回覆
67 Like 1 Dislike
係早前小弟開過既香港影帝討論區入面,發現唔少連登仔都非常熱愛港產片,所以希望同大家定期討論經典既香港電影,令睇過既朋友可以重新回味/從更多角度切入,亦吸引未睇過既朋友有機會認識,令香港電影文化得以傳承。

既然上次討論過影帝,今次就想同大家分享一套全男班既經典香港電影:《鎗火》

杜琪峯作品。杜sir今次用左19日,最短既時間,最低既預算進行戰鬥式拍攝,將飢餓精神發揮到極致。 出色既場面調度,絕佳既暴力美學為杜琪峯帶來首座金像獎最佳導演寶座,亦為吳鎮宇拿下金馬影帝。

《鎗火》,片如其名:鎗。《鎗火》劇情簡單直接(不戲透,以免令未睇過既朋友減低觀賞度),鎗戰場面就係本片最大特色。杜sir精心佈局既鎗戰場面,令觀眾走入杜氏電影世界。 簡約既對白,五個大男人之間既眼神,面部表情,勝過千言萬語。

杜sir 係荃灣廣場反高潮地拍左一幕長達5分鐘既鎗戰,如果眼高手低者會拍到變做拖。但杜sir 卻善用依5分鐘營造懾人既氛圍,刻劃各角色既性格,描寫兄弟間既默契建立過程,令本來需要用1個鐘講既野用5分鐘拍完,搖身一變成為簡潔,如此功力實在令人歎為觀止。

總結而言,《鎗火》係一部非常出色既香港本土電影,對白不多,但一切盡在不言中。畫面靜中帶動,多次在長時間靜止時突然轉為激戰,爆炸力十足,顛覆左固有既拍攝鎗戰/黑社會片公式。 演員選配得宜亦令《鎗火》昇華。

即使《鎗火》為1999年既作品,但對年青既90後,00後,本片絕對不落俗套,值得細味。
槍火嘅槍戰實在太精彩,槍戰本來好悶,千篇一律,但槍火營造嘅氣氛係好有壓迫感,精彩之處唔係開槍嗰下,而係預測對手繼而捕捉嗰下,充分利用5個主角。 神出鬼沒嘅兇手,你在明佢在暗嘅setting,加上巧妙運用商場每個死角,用鏡頭呈現臨場視角,令你好似身歷其境。成段場口5分鐘唔夠,明明係精準嘅計算,但又好似係信手拈來,簡直係教科書式示範。
好懷念荃灣廣場噴水池
靜優於動
劇本又係一絕,例如黃秋生同吳鎮宇點建立信任 ?有三個鏡頭:
1. 黃秋生問吳鎮宇點解成日神不守舍,用咗5句對白,1分鐘左右
2. 黃秋生幫吳鎮宇解決麻煩,用咗2句對白,30秒
3. 吳鎮宇幫黃秋生點煙,加個小小惡作劇,1句對白
搞掂! 兩個男人已經係出生入死嘅伙伴
講多句都嫌多

阿Mike: 信仔,你一個,我四個呀!
講咩都無用,到2021年都未重製仲係得420p
登登 登登登 登登登登
林雪同信仔既友情。係信仔中槍果陣,林雪第一個衝埋去,後尾又肯出頭幫信仔講數。

槍火絕對係傳奇。商場點解諗到用五分鐘槍戰?杜Sir話套戲唔夠長!
其實個個好錫信仔,有d拉仔拉心肝既感覺
係,見到佢地由互不相識,踢紙波,最後干冒奇險救信仔。

杜sir 必睇系列:黑社會1,2,暗花,柔道龍虎榜,槍火,PTU,非常突然
仲有放逐,暗戰,瘦身男女
反高潮留言
屌,其實係全部,仲有一個字頭的誕生
而家拆哂
有冇觀塘咁勁先
黑社會真係幾時睇都咁正
商場槍戰個幕
槍火真係年經
呢套正呀

呢個杜式企位好正
Netflix 同衛視電影台都無
鬼王:阿來檔嘢,你唔好再搞佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞