(警世)輸咗一年人工 終於忍唔住清咗倉

312 回覆
685 Like 39 Dislike
又要信sh撚 又唔堅持到底
佢傻仔俾人水高位接Pltr bngo?
Take care 總有機會贏返 調整好心態就再入場
如果唔係急住用錢/買妖股
真係唔怕坐 下半年好大機會升番
輸得多過你,根本入市策略同心態都錯曬
冷靜一排學下嘢再玩啦
呢個世界好多假膠同心地唔好既人
大把假膠post
一係根本冇買,一係輸到癡左線
Voo 上年到而家升咗幾多點仆街法
升返哂喇樓主
係太多人無做好風險管理同分散風險,同埋口講長線眼睇短線
而且側重於某一個sector,又貪心all in高成長股

認真有做好diversification或者直接買S&P指數基金,其實唔使驚
後生又係閑錢,hold >20年其實唔大機會,呢點可以backtest S&P 90年數據;再驚嘅話可以溝其他資產,eg REITs, 長短債, 金, 其他大宗貨品,同埋股票分散可以分散板塊、地區、市值等等

另一點係我見好多人全倉高成長股,但係其實歷史上唔少曾經好多人睇好嘅高成長股/fund最尾失敗左,所以的確係賭佢地會完全成功。
Index先可以sh必(大機率)勝,高成長股未必,all in三兩隻唔好彩嘅話好容易出事

利申,半倉價值股,半倉科技股(高成長股,藍籌都有),不求發達,但係每晚都好安心訓得好舒服,而且都有ok回報
好多人唔明今次跌市係同上次唔同
https://lih.kg/2423661
呢隻之前基金玩爆咗個倉要走貨無計架喎
Ba都輸2成咩料
跌30%,隻野要升返60%,先返到家鄉
跌50%,就要升返一倍。

坐貨唔係問題
但有樣野叫時間成本
你用咗好耐時間,先返到家鄉無賺無蝕

咁點解唔做好risk management
計好risk reward ratio?
Set好止蝕
呢隻唔得咪next

唔好覺得自己係巴菲特
眼光好可以用咁多青春時間去賭
舊年買乜贏乜 之後開始心雄
走去玩option
一野輸突

究竟點樣先調整到心理

利申:半失業旅遊界狗 食緊老本
細注玩 贏幾次拎番信心先
如果唔係只有被踢出市場一條路
技術分析好重要 好多時技術分析除咗幫你博賺 仲幫你睇幾時要止蝕
我15年都係咁
不過係港股
曾經好短時間贏70萬
之後陰跌兩個月
跌到最低果日斬
即日大奇蹟日
之後我好多股都彈返
甚至新高

但係我比你早諗通自己只係鳩買
根本冇實力選股
所謂嚮仲有廿萬賺嘅時候清倉離場

我今年一二月就預計到有好多人高位見左
會輸埋上年賺嘅
甚至輸本
好同意
之前2月尾冧市之後轉咗大約70%錢去ETF
寧願賺少啲都唔想再咁大起大落
諗左好耐咩叫一年人工學
初初牛市以為好易贏
越玩越大 玩option
由贏變輸
應承咗自己 從今以後唔會再掂option
唔做option唔買3倍etf唔做槓桿,驚hi咩
上年3月熔斷跌得仲勁啦,你可以增加現金比例,但唔好離開市場
股市生涯係幾十年,跌少少就quit哂,一係你選股有問題,一係你心理有問題
Me2 la
得brk.b 同voo 係正數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞