[電繪勇者村]集結一齊畫畫既小夥伴

245 回覆
29 Like 3 Dislike
書無乜點睇
YouTube有唔少有用既素材 鬼佬將d光彩既理論解釋得好透徹,反而d speedpainting 睇下就算不要認真
但最緊要都係多練素描,素描>everything
有無片share 下
留名
加油大家
如果有機會想玩空罐王戈啲
幾個素材畫一幅/接龍作品
睇開邊啲youtuber
都係睇d大路既
https://youtu.be/LrHfrncvODQ 唔知你有冇睇過
但畫得愈多愈明白 素描技巧/型準先係最重要既內功
新手畫畫先別理虛實/材質/細節/筆刷效果
先處理大體素描關係 哩樣學好左後面就畫咩都容易
利申 仲係日日練習緊基本功
一直都想報素描班
去過一次畫室,都係比人掉低自己畫,於是留係屋企自己練算
頭痛到仆街
今晚暫停一晚
大家可以自行出題~
雖遲但到
因爲見唔到個post
岩岩先睇到
今次我有上色(得皮膚)
災難性上色

你點知我最鍾意畫大波?
對波....好有h漫既感覺
我自己重on99 練緊點樣畫靚啲比例
成日覺得啲畫比例啱就整體觀感好好多
素描唔係無練,但真係無咁重視
如果係畫漫畫就無問題既 因為我以前都係畫漫畫 後黎轉左寫實風格先發現個觀念一定要改
多數d人話畫面污糟/空間感差都係因為素描關係畫唔好
依家開始努力不遲 巴打加油
唔係掛咁呃錢 睇黎香港畫室真係好多都伏
屌,我起稿都起左幾堂
不如屋企自己畫
大神點解調色咁準嘅
Take care
哩種光線下既皮膚主要都係果幾隻色(調色器點到接近左上)
大部份情況下 愈暗既位置飽和度愈高 愈亮既位置飽和度愈低 哩張相陽光太強烈皮膚部位會係橙金色
注意返邊緣位置(肩骨/頸/鼻頭/眼框)哩d轉折位飽和度再提高
同埋千其唔好係畫面用黑色 仔細睇件衫同頸帶係有深紫同紅黑色(切記黑色只能以點狀/大塊面積形式存在否則會污糟)
以上係我既見解如有理解錯請指教
受教了我平時畫開線稿,避彩繪呢個死穴避左好耐係時候要面對lu
ching練厚塗練左幾耐?
大概兩年到 我完全明你感受因為我以前都係淨畫線稿
練厚塗風頭幾個月畫果d都係狗屎黎 經常想放棄

畫完臉就唔想繼續落去
厚塗真係好嘥時間,你一個禮拜練兩日?btw其實畫得咁好可以玩比賽
果陣好似一個禮拜練五日?
練畫畫最重要真係時間 一唔畫一排實生疏
還好,係某啲trick位唔記得點處理
我唔知係咪真係咁鍾意畫,你係當畫畫係興趣?定part time?
當興趣會無咁大壓力 有時無動力就休息下未必一直keep到大熱情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞