點解三國入面曹操成最大贏家,袁術就比人當on9仔

66 回覆
5 Like 18 Dislike
司馬家奪權, 曹操都死撚左啦, 仲要入佢數?
再講, 我講三國, 晉國屬唔屬三國呀? 唔屬丫嘛, 攞黎拗
咁唐朝立國後都再擴張版圖 咁係咪「未贏」?
中共都係呀.. 即係你話中共未贏姐
你都識講未打完啦。點樣贏呀?咩人先會話呢個時候中共係贏咗呀?世界上除咗小粉紅外,係唔會有人認同中共贏咗。
袁術稱帝之前
孫策未同佢決裂
名義上仲係袁術嘅人
而且曹操仲係到同呂布對峙緊
袁紹未統一北方
袁術嘅領土其實唔細 仲好富庶
所以先咁大貪 想稱帝
咁岩呀. 咁點先當贏, 三國歸晉就當司馬家贏左啦?
你唔好數埋隋唐, 話唐太宗先係贏左
曹操好刷鞋咩, 又唔覺
應該咁講 曹操果時既目標係KO 其他兩國 唔係征服世界
但佢都做唔到佢既目標 我又唔覺得算贏
成個魏國冇咗都唔算?死前都統一唔到三國,你最多話佢係魏國最大贏家。三國入邊最大贏家一定係司馬家。真係好怕同呢啲啱啱玩完三國無雙小朋友或者睇完某套電影。之後喺度分析某某成為三國最大贏家。算啦我都係唔應該同啲戇鳩喺度嘈
咁都有得嘈
一開始未有3國又點征服其他兩國?
咁打官渡之前個目標都係打贏袁紹
官渡亦都係其中一場最牙煙既戰事
一輸好難好似赤壁咁重整旗鼓
咁計其實都叫贏左
我重點唔係想講曹操定司馬家贏, 贏唔贏去到呢d咁marginal既case都冇咩好拗
我想講袁術稱帝on9姐
其實你哋兩個嘈既重點都唔同
一個講權傾朝野能力
一個講統一
嘈乜嘢
真.. 係都話統一先叫贏
1949中共統一大陸都搞到成pat屎咁
係都要統一就當贏, 大中華膠到咩都唔理, 我就話人民豐衣足食, 科技超英趕美, 民主中國先係贏
其實要追邊個係贏家 漢獻帝都用腳投票啦 係因為曹魏基業而讓位(我唔討論佢係唔係俾人逼宮啦)
貨幣巴講司馬家 其實只係一場政變
我唔明點解冇人講咁重要嘅漢獻帝 佢經歷哂群雄割據同三國鼎立局面
袁術要做皇帝 有本事去長安老笠左漢獻帝逼佢退位都係贏既
講唔洗做, 真係漢獻帝係贏家, 訓起到贏左幾十年
曹操就成日都要同群雄明爭暗鬥, 幾辛苦
有啲人要講名份,一定要結婚,唔可以同居,但其實做嘅嘢一樣。一定要改名做台灣,唔可以叫中華民國,咪一樣咁生活,共狗打你照可以打,叫內戰定侵略都係死咁多人。
你借啲意拉埋港獨來講又唔通,一國兩制香港人無權力㗎,只係永恆的反對派,港獨就有實際權力。可唔可行就另一個話題啦
樓主係何進
港獨就變到袁術咁
講真, 蔡英文都唔會成日提住搞咩台獨啦
谷好自己經濟實力, 比自己有能力做實際獨立好過啦
為左個名輸左頭家, 值得咩
Y
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞