貓唔食濕糧有咩方法?

99 回覆
9 Like 3 Dislike

有時用匙羹餵佢就食幾啖但成日咁餵佢都唔係辦法
放係個食物盆到就唔食 擺到掉咗佢 浪費哂
溝啲乾糧引佢就食哂啲乾去
有咩方法解決 有冇隻貓都係咁
唔食濕唔得嫁咩?我隻貓都唔食
試吓唔同牌子或者唔同味道
淨係食乾糧對佢個胃好大負擔 所以其實都建議返食濕糧
佢哋肚餓 知道冇得揀就自然會食
隻貓有潔癖唔想整污糟自己
利申:9UP
多啲圖先幫到你
因為佢本身唔太飲水 想佢食多啲濕糧,吸收多啲水份
試唔同牌子嘅罐頭?
試咗好多隻叫做有隻有羊奶嘅副食鑵係餵會食小小 可能真係要搵日餓佢一日 但又唔忍心
佢食完嘢會洗面加嘛
濕糧分泥同絲,佢兩款都唔好?佢係口味唔岩定每次食得少少?有無加水?有無試過坐溫少少引佢?不過轉食都係難搞嫁啦
試吓買包凍乾肉鬆審少少上去吸引下試試,幾十蚊包。
試過絲同泥同啫喱狀 有試過坐暖 都唔得 加水都試過 真係頭都暈
我試吓用凍乾肉
食乾糧
我都面對緊同一個問題
我仲有一個問題就係佢連乾都唔食
日日都食勁少野 睇佢食飯睇到自己都好忟憎
成日扮到好想食咁跟人入廚房 開完罐就係咁二食少少 聞兩聞走左去
但佢係發情之後先變成咁 以前不嬲比乜罐都食
佢真係好似練仙咁 開頭好擔心唔知佢係咪有咩唔舒服
但一開零食佢就搶住食 玩同訓同尿都無咩問題(係D屎少左 因為食得太少 以前一日食200幾g 依家食得100-150左右 有時衰到食得70g)
鮮食未試呀 依家仲試緊唔同味既罐
盡量唔好加水等佢原味先,加水味淡左,未必咁岩胃口。加水原意都係想佢食罐時順便飲多啲水姐,平時有飲夠都ok啦。同加水擺唔得耐,唔夠時間試佢岩唔岩
雖然我覺得凍乾肉鬆審係罐頭面,貓都會有機會齋lam左面浸肉鬆就閃,但可以一試。我有一隻成功瞞騙,一隻好醒
我隻貓都係練緊仙
乾糧都叫食多D,同埋最鍾意食煮雞
濕糧次次都食幾啖就唔食
試下溝條ciao落去/買d凍乾掉埋落去撈
溝溝下之後就算唔加佢自己都會肯食
我見台灣有d罐頭係肉+凍乾,可以直接試下果d
唔食濕糧唔得架咩
個碗太深 佢扁嘴唔太食倒濕既野
個鼻一濕佢就怕
放d 雞肉鬆係上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞