香港即日極限遊船河

56 回覆
103 Like 4 Dislike

5月25日更新
1. 新加五層難度:在#欄以顏色標示,越淺色越短,越深色越長
2. 新加八大離隊時機:表格底部提議八大離隊時機,旅程可長可短
3. 新加晚上索罟灣ABC三大分支:
-A線坐南天虹專船回市區(須預約,見第4點)
-B線自行坐船回中環,九龍人搭船去天星,港島人再由天星搭去灣仔
-C線自行坐船回中環,再呆等45分鐘去馬灣珀麗灣碼頭。新界西人可選擇坐車去青衣離去。再瘋狂的可選擇在馬灣過夜,翌晨再坐船至荃灣碼頭
4. 南丫天虹:前身為天虹海鮮酒家,備私家船接載食客往返索罟灣至市區。唯事前必須預訂南丫天虹晚餐,並同時預約專船座位。此船免費,可省下少許船費,故收入行程中。如無意於天虹用餐,可考慮B、C線
5. 愉景灣單程免費:搜集資料時發現,如在愉景灣指定食肆用餐滿天星$120,可指定一張八達通享用免費航程。由於用餐須時,飯後又要特意去登記,很難安排在行程中。況且愉景灣-中環船費雖高達$46,但為此每人又須花$120,支出不減反增,故此僅僅備案。
6. 周六長洲往西灣吃午餐:提早於08:12啟程,旨在遷就航班,避免轉船過度趕忙。此日在長洲約90分鐘,特別增加乘搭街渡往西灣,並建議在該地黃店用膳,藉此避過長洲中心的人潮。按道理此街渡周六班次正常,但觀其載客量不多,最好抄下電話 (華勝街渡:9639 2349),預先溝通。特別是飯後那程,以免錯過長洲往坪洲的渡輪。

另外度咗一條家庭/冇咁趕嘅路線
三家村-中環/尖沙咀 07:48-21:00
咁早出發係因為要用盡南丫天虹免費船
由香港仔入索罟灣
索罟灣出市區都搭佢免費船
慳返唔少

全程只搭13程船
船費亦減到成人$175.7
但臨尾去到索罟灣應該仲睇到日落
全日都係靚景

相比起咩洋紫荊維港遊人頭五舊幾水
差額成$3XX
用嗰三百幾應該都可以食兩餐好
仲有幾個地方落船HEA吓
好撚痴線 留個名先

2021/06/23更新
- 補南丫天虹航班時間

說明
南丫天虹終於覆咗我
佢嘅免費船
香港仔-索罟灣=15~20分鐘
索罟灣-中環=40分鐘
中環再去尖沙咀=8分鐘

留意
你要BOOK咗南丫天虹先可以搭
而南丫天虹啲嘢好唔好食我都唔知
如果我聽朝七點前起到身
可能會挑戰B路線
訓先
起到嗎
樓主
你好有心整呀
我都鍾意搭船,但就無諗過咁搭法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞