香港有咩設計學校好讀?

22 回覆
1 Like 1 Dislike
知道喺香港設計俾狗做
我純粹創作上需要有圖像去support,
所以想學平面設計,唔係想入行

查咗好耐搵到兩間CO1同香港設計學校似乎最正路
其他以前出名嘅明愛白英奇、正形似乎收哂皮
所以喺到想問有無手足喺呢啲學校讀過:
師資、讀書環境、同學質素等?
我諗住讀一年左右嘅diploma

Thanksssssss
軟件上YouTube睇勁過學店d19老師十倍
Ps: https://youtube.com/c/PiXimperfect
應該係全世界最勁既ps教學 沒有之一

理論睇大師既書(原研哉 佐騰卓⋯⋯)~
睇下展 聽下talk 香港其實都幾多(openground/大館/PMQ)
學店呃錢~
唔好介意,巴打 平面設計真係講天份,讀幾多書學幾多理論都係冇用。攞張所謂嘅沙紙都係廢,我敢講讀完都係學唔到嘢。靈感同天份呢方面,真係靠讀書真係學唔嚟。
建議你報個photoshop+Ai嘅雞精班讀吓 摸吓啲應用程式點用,上YouTube 睇吓片,留意吓所有生活有關嘅平面設計(例如:人地卡片、廣告排版、傳單等等)總之有圖,有排版嘅嘢乜都睇一餐 研究吓人地點解會咁排版 咁整,係可以訓練吓啲靈感,會練到對顏色嘅觸角,同埋了解到時下風格走向。除此之外,真係冇乜外來嘢係幫到你設計呢啲嘢有人做咗十幾年,讀咗好多書,整啲嘢都係啲不知所謂嘅長輩圖,有啲人上網自學ps幾個制點撳就做大型廣告版。

利申:我係日日食緊屎嘅設計狗。我就慘啲,要做埋所有前期工作 由拍攝,拍片,到後期設計,排版,剪接,文案一腳踏
同埋既然唔係想入呢行,無需要去讀埋啲咩文憑

不過,我都係作為一個過來人嘅睇法啫
讀乜鳩都唔好讀HKDI屌你老母一失足成千古恨
學費係咪可以有vplus平幾成

HK PolyU Art and Design 全球Top20,亞洲數一數二。
In PolyU,we trust
google
我唔識畫畫,腦裡有idea 都present 唔到出嚟
所以先搵學校學
udemy $12usd 大把design course,當興趣夠用有餘

另外上pinterest 揾reference 睇多d,慢慢就佢到
HKDI同ive既差別在於hkdi個名唔係叫ive一樣係學店黎,入去唔好覺得會學到乜,俾錢拎文憑
其實睇科
建築嗰邊嗰幾科會嚴啲
一啲都唔學店
年年都有人應屆學生太hea grad唔到
但學費平一截
對成績唔太好、家境唔富裕嘅人嚟講,都係一個選擇
想當年觀塘VTC出最多猛人,真係唔好睇少
我同幾個中學同學果時分道揚鑣,揀左VTC果幾個依家響香港撈到風山水起,我揀ive依家成pet屎咁做設計做到
勿相認
認同
回頭是岸,室內,UI,web設計都好
平面設計係食屎的。
讀設計正正經經讀報大學

利申:新15年平面design
大一
我做緊advertising 同你一模一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞