【氣象】(2021年5月上旬)廣東地區週末期間風勢微弱,普遍晴朗及炎熱。預料高空擾動會在下週初為該區帶來不穩定天氣。

345 回覆
9 Like 2 Dislike
一諗起雖然太陽同地球距離一億五千萬公里咁撚遠, 但夏天都可以咁撚熱既時候, 想像唔到金星同水星會係點樣
96w Medium
JTWC篇81E嚇死人,好彩只係exercise
正常,我今日跟MET升 Cl1.5,不過系統發展仍受日際變化影響,估計聽朝對流再減弱受日際變化影響既話,應該撞菲冇TS
1620 取消酷警
太陽都比交合燈死左
根本酷警就係應該咁樣用,死都要跟交合枝溫度計嚟出有咩意思

同寒警一樣咁on9,成個新界跌到嚴寒寒冷,但係佢枝溫度計未到12度就唔計
我又咁睇 呢啲主觀比較重嘅有個既定標準而發出比較好
氣溫呢加野 你覺得凍就凍熱就熱
人人標準唔同
你唔會因為今日寒警就專登著多件衫
同樣唔會因為酷警而開冷氣㗎嘛
你覺得凍/熱到頂唔順就會做翻相應嘅野㗎啦
調翻轉睇 呢種警告係記錄香港長期天氣就好重要嘅指標
所以跟翻總部溫度計都合理
香港同幾廿年前城市規劃都唔同咗,幾百萬人住新界,你枝溫度計又放係天文台俾堆樓圍住,除咗歷史意義我真係睇唔到點解到2021年都可以用一枝放錯位嘅針嚟判斷出唔出
LOW PRESSURE AREA 1006 HPA NEAR 07N 131E WNW SLOWLY.
所以鄰國每年都會有氣象站因為城市發展會影響氣象數據測量而換位
咁問題黎啦
如果大交合真係要換位既話
香港仲有咩位可以擺佢支溫度計呢
好奇一問
其實只要HKO考慮採用埋京士柏數字就會相對中肯左。
今日雖然因為下晝多雲燈到得返新界酷熱
但要知道HKO出名冬暖夏涼,過往唔少寒酷警,好多時連港島都>33/<12交合都仲可以死守12.5/32.5,而KP係呢啲時候多數會高/低總部0.5-1度。
當然亦都可以好似8站/SMS咁set up返幾個參考站。
DLLM香港果種濕熱真係世界第一難頂
96W JTWC TCFA, EC預報趨向越南
我覺得一枝放市區一枝放新界,只要其中一枝達標就應該出
入夜後對流終於入中心,尤其風切,而家望上去勁似有CDO,雖然系統肯定冇STS,亦都唔係有CDO,真心好靚
CDO又跨張左下嘛

數值會唔會又低估迷你系統
準 GFS最初幾報既 track
爆出左條旋臂,估計日間對流假如未有減弱,日間命名機會大
自爆雨區
btw點解重係用緊上旬post
落狗屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞