女朋友有嚴重潔癖

208 回覆
104 Like 914 Dislike
感建分
隻閪一定有消毒藥水味
我話越潔癖 越驚有菌會病嘅人
就越容易有病
呢啲要去睇therapist㗎喎
嚴重ocd
第三件事係咩

btw 咁都叫小事
3. 樓主無女朋友
你女朋友咁樣已經唔叫潔癖
叫強迫症,係精神病嚟
分手 有問題個個係佢
簡撚單 俾佢認識下微觀世界就ok
又話三件既屌?
我諗佢係潔癖加強迫症
佢話唔鍾意粉狀啫 黏液應該冇問題
啲精吞落肚 又睇唔到嘅
應該唔準外射
呢啲要去一轉台灣
樓主換咗女朋友咩?定係樓主拍緊幻愛?睇醫生啦
可能用粉底液 唔用粉底
分手,呢啲人直頭係精神病+戇鳩,一齊住得耐你遲早痴線
睇醫生先,好大機會強逼症。

唔好challenge佢諗法住,因為佢當刻一定會將個問題無限放大,anxiety level即時標上頂而忍唔住清潔,你講咩佢都繼續極度恐懼,唔會聽。試下捉住佢 or攬住佢 (沖左涼洗左手先),一齊呼吸,同佢一齊面對個恐懼,幫佢分析個恐懼發生既possibility。佢應該係將0.0x%會發生既恐懼放到幾乎100%,同佢一齊面對恐懼。需要時間,唔好諗住下一秒就完,每次可能都成個鐘先calm到。

如果真係ocd要食藥,唔好覺得食藥萬能,食藥冇想像中有效,更唔好label佢有病就食藥睇醫生,心病係真係要心藥醫,睇臨床心理學家or Councillor,分析恐懼成因同解決方法。你作為佢其中既情感依賴,請陪伴,陪伴同陪伴,畀安全感佢,幫到佢降低anxiety level。

平時訂一d規舉,例如每日最多拖一次地,同佢分析咁樣係好安全。

唔好blame佢,佢心理面一定係唔鐘意自己每下發癲清潔,為傷害到最愛既人而內疚,佢已經責備得自己好勁,陪佢啦。

過程好慢長,可以係好幾年,甚至更長。

你同時要多d self care啊,你都一定好辛苦ga
影響到"樓主"日常生活
咁嚴重係咪需要睇下醫生....
出完post唔撚見咗
似嚴重強迫症 睇下醫生好喎
潔癖會高溫消毒咗自己先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞