[台劇][溫昇豪/陳庭妮/林柏宏/劉冠廷]火神的眼淚

251 回覆
23 Like 3 Dislike
其實以前香港都聽企業話
係而家

我覺得係共產國家大量國企
先無咁多官商勾結呢回事
吓,我係desktop登入咗之後睇
唔洗錢兼無廣告喎
希望套劇D劇情係假
如果台灣政府真係咁既管理水平...啲公務員真係自求多福
但支那大把 唔係點會個個官都幾億身家
https://www.youtube.com/watch?v=FV-p1W1vxpI&t=3s

有乜嘢灰得過知道啲乞人憎嘅劇情原來都取自真實材料
罰抄心經係真
唔闖紅燈畀人投訴係真
做台灣消防慘過食兩嚿屎
我係講緊管理水平
唔係討論緊民眾既質素

我唔知你想睇幾高嘅管理問題
闖紅燈同心經嗰兩件事後續其實可以見到一出事佢哋上司係唔會攬
由得基層食哂
到最後可能變哂做前輩嗰種老屎忽
破門唔跟SOP連啋都唔啋你

不過條問題我可以答埋你係
個管理係有問題,我唔會去到話「台灣政府嘅管理水平」咁上面
但從結局大火個原型
新屋大火隔天,唯一的倖存者接受媒體訪問,提出「移車、斷水」的質疑,卻成了消防界的公敵。長官們一再出來否認,將黃鈺翔的「記錯了」歸諸於創傷症候群,頻頻想私下找他「聊聊」

https://www.twreporter.org/a/xinwufire-the-survivor

到第一個出嚟示威嘅消防員畀管理層使橫手搞到免職
短短兩個月間,高雄市消防局一口氣對他記下2支大過、6支小過跟6支申誡,換算後足足是42支申誡,達到公務人員免職標準

https://www.twreporter.org/a/fireman-hsu-kuo-yao

消防唔只受到嚟自外間嘅質疑
亦會受到體制上嘅壓迫
我揀套套都係咁
可能有bug
個結局都唔似結局,感覺好似仲有下集咁
話會拍第二季

依加好似到喉唔到肺咁
台灣人其實好鍾意當下義奮,李義祥事件個陣全民檢討台鐵、屌7李義祥,但係自己一樣漠視交通、施工安全。
有無咩途徑睇到4k?
台灣消防=做人既尊嚴都無
啱啱睇完
其實有留意開台灣軍警消方面嘅各種信息
都知呢套嘢講嘅都係真實現象,甚至我個人覺得無誇張

爆門賠門 裝備自己買 好多好多都真實發生

台灣軍警消都係面對咁上下問題
台灣警察追截賊車點似香港皇軍咁肆無忌憚
緊急爆車爆錯車 要賠
緊急爆車爆傷人 要賠
矯枉過正到係警察緊急開槍好多時就係諗多一諗就奶嘢

以前皇家香港警察嗰種制度擺係香港社會係最適用
消防我唔敢講待遇嗰啲 但係香港消防裝備同專業係世界級
即係第十集已經係結局?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞