Mr. 首小傳奇 入面嘅英文對話其實係同首歌有咩關聯?

28 回覆
16 Like 0 Dislike
男:" I gonna go."
女:"No,you don't. you can stay."
男:"My mum will kill me. "
女:"Just tell her you're at your friend's house."
男:"What friend? "
女:"I don't know. I don't care,I don't know."

對話內容credit:
Mr.五月開紅館(2)
https://lih.kg/hLKEuBX
想問好耐
最近喺Youtube聽到rubberband翻唱
https://www.youtube.com/watch?v=FapWsN-eZcU&ab_channel=ChillGOODTV

覺得呢首歌好正
再喺kkbox聽返首歌 發現有段咁嘅對話
我都係睇左呢條片,loop左豬幾次
rubberband唱得好撚正
好有嗰種韻味
若我愛你 你愛我 勝於一切
MJ好似話覺得段對白好有feel所以加入去
虔誠地廝守 都會傳奇
未算風光 都會細膩
我覺得首歌係講好細水長流嘅愛情
但嗰段對話似係講兩個小朋友天真爛漫嘅曖昧
算唔算係回憶返啱啱一齊個時愉快嘅時光
個時留係女朋友屋企就係佢地兩個一齊嘅小傳奇
又好似幾有道理
好想知道個真正原因
來年白髮時 手牽手
真係好正 都係聽到rubber band唱過之後不停loop
我們就算 寒舍雙宿 陋舍雙棲 身世放低
衣著樸素 就算不修邊幅 若我愛你 你愛我 勝於一切

好中意呢句
貞潔嘅愛情
我都Loop緊
rubberband真係好正
關時就係聽過小傳奇同感動就勁鐘意mr。
係學校成日播小傳奇播到啲fd 都識唱
雖然抄歌但係好好聽
日日一番工就聽搖擺。
收工行番屋企聽黑色狂迷
除咗豹哥之外,呢排聽得最多係佢哋嘅Cover
Same
佢抄邊首?
豹哥都好好聽
Stay
呢代仲有幾多人 可以咁愛 好好珍惜😔
第d 歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞