[美帝走資撚入]報稅表1042-S

13 回覆
0 Like 0 Dislike
19年走資係美國開左Citibank戶口。依家收到form 1042-S。

Search左輪發現應該係拎左佢個開戶bonus所以要報番稅。

不過隻隻英文字都明但加埋就唔撚明,有無巴打知要點搞
錢就你袋 表就我填?
問下都唔得咁撚惡既
Citibank 離岸戶口?
你份糧直入離岸戶口?
定買過美股
離岸呀。
份糧入hk戶口。
只用IB買過美股,但其他用IB既朋友都無呢張form
會有fbi 搵你
唔識英文就俾返個戶口人啦
多謝回覆。我果陣仲有開戶bonus呀,就係下面link講果條數。

美國走資攻略 (集思廣益+現場直擊)
https://lih.kg/agQtwcV
#55 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

追番post見到佢地都有講1042-S。但我google過,正如你所講都係美股退稅用。所以唔明依家我到底係要填咩比佢
$0

我明了,依家我張1042S得deposit interest而唔使扣稅的。所以根本無withhold過。

多謝解答
IRS IS WATCHING YOU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞