c4d 定3D max

14 回覆
0 Like 0 Dislike
求救
讀緊產品設計 學校用solidworks
發現好多公司唔用 想轉用其他CAD
加上過幾年想讀室內設計
應該轉用c4d定3D max好
Sketchup with enscape
c4d香港好小人用
學3dmax啦
產品設計用 Rhino3D 因為整organic shape 起模好好用
近年成日聽室內設計班人都開始講用Rhino3D
C4D係做motion graphic, animation 你可以唔使理
3d max 做室內設計嘅人用 但啲室內設計嘅人都話開始用Rhino3D
Rhino3D 難唔難用@@想學c4d 因為如果rend packaging 好似幾好睇
產品設計好似用rhino多
我之前都有讀但正常唔係教埋rhino 同pro e 果d咩?
我外國讀 可能亞洲同歐洲設計業用既software唔同 但遲下會番黎發展
ohoh ,不過我都係用solidwork出黎搵到工做 但真係專畫圖多
做設計可能rhino 3Dmax較好,身邊朋友甚至剩係用ai
你肯定Rhino整organic form好?最新一代先有subdiv而好多公司都唔肯upgrade license

不過用Rhino本身用起嚟,同埋同Grasshopper加埋做parametric design係幾好嘅,係rendering差啲,要加keyshot或者其他engine先靚仔啲
竟然!我以為solidworks 難搵工就想轉介唔介意講你係做邊行
最好學埋rhino囉,你識solidwork有個concept學埋rhino都唔難
設計既話真係好少用solidwork
我係手錶公司幫人出圖,都係2D 3D乜都識少少先有得撈下
但我都準備不做了想讀其他野轉行
最近學緊用 keyshot, 諗住學完之後就一係學c4d 一係3D Max.聽完你咁講不如學左rhino 先 有個朋友讀architecture 都話佢用rhino.
至於點解會繼續用solidwork,因為大學要我地用
咁冇辦法了你讀書要用,咪當學多樣野
我都學左用黎搵食所以又唔一定冇用既
我讀果時都係靠自己學多幾個software
想畫圖搵食跟學校學既一定唔夠用
我自己都唔係好專唔敢亂比意見 祝你好運
成你貴言努力下 感謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞