外國公司特別鍾意叫你拍片取代第一輪面試?

17 回覆
5 Like 4 Dislike
已經唔止一次
但我申請既全部都同創意媒體無關
係internal sales, policy analyst, MT個d
(唔係Video CV)
點解?
佢地到底想要咩?

有啲公司要你拍片答佢特定嘅題目
例如叫你講吓你對呢間公司嘅認識同理解
或者俾個情景你,問你係個情境到點做
有啲就比較空泛:
叫我拍條片講點解佢要請我

要拍條創意D既片,唔係只係坐喺個白色背景前面講
對非多媒體背景既我黎講,都燒時間
加上啲片又唔可以重複使用
試過有一間要喺佢個網頁度錄製

香港好似無咩公司叫你拍片取代第一輪面試
定係我孤陋寡聞
唔啱心水咪In過下份 反正遲早多媒體技能都會好似識打字一樣咁基本
因為可以隨時唔睇
interview唔好意思in十秒就完
香港有呀hktv mall
拍片一分鐘
應該已經過左樣個關
LinkedIn 同 CV 都有相
想知佢點解想我拍片(除左方便HR)
咁先可以迎合客戶需要,正中紅心
所以咪要睇埋片睇下你有冇p圖囉
都係防唔到啲interviewees用強國filter 架
道高一尺 魔高一丈
不過提醒左我 要化返個妝先拍
差D素顏上左陣
內容係咩?
依家見緊喱個無明確題目,又無限時
我好惆悵
睇下你會做一樣野做到幾盡
呢樣野絕對反映日後工作能力同態度
香港有,機管局mt,報完send email話要拍片,我諗好多人唔想拍就可以篩咗好多
佢地要拍點樣既片?
一分鐘up下佢可以點發展至生活各領域範疇
esquel都有但係講自我介紹同兩條基本面試題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞