原來大王傅顯進係獄中讀到博士

45 回覆
29 Like 3 Dislike
https://topick.hket.com/article/1997599/囚終生回頭不嫌晚%E3%80%80謀殺犯苦讀13年獄中讀博士

告別迷茫與絕望人生

40多歲的阿進因謀殺罪於1997年被判終生監禁,餘生都要在監獄渡過,至今約21年,但他選擇在獄中花13年時間從香港公開大學社會科學學士開始,成功獲取教育碩士學位。現時是教育博士二年級生的他坦言,入獄初期感到迷茫、絕望,腦海中不住回想「為何自己那麼衰致入獄」。他憶述,小時候白費光陰,故很希望用讀書改變自己,找到生命的方向。他說︰

以前道德底線很低,見到打架也沒所謂,現在重建價值觀,明白對錯。
出獄希望不大,但他積極參與監獄宗教事奉,如有出獄機會,有朝一天盼服侍青少年,幫助有問題學生。他最想跟囚友說:

我可以你們都可以,不要輕易放棄,浪費時間。雖然我們犯錯,但與普通人分別不大,很願意改過。

係咪講緊大王?
其實點解要浪費資源係呢d 人身上
俊?邊撚到俊呀
OU EdD
佢想學魔法逃獄
假釋出左冊啦, 香港好少犯真係坐終身
唔係咁樣會表現良好可以提早出番黎,佢會咁?曬氣啦殺人犯
呢個判終身, 假釋期間再犯案, 假釋唔洗撤消, 坐多幾年又出黎食大茶飯

約於30年前曾涉及多宗械劫案,共被判17項終身監禁刑罰的何東成,獲減刑後於2014年假釋,但他於去年5月接受懲教署監管期間再次犯案,與一名同黨手持螺絲批到尖沙咀打劫一間珠寶金行,並成功劫走6顆鑽石,市值約550萬港元。何於5日後被警方拘捕,並交出全部失物,他早前承認一項搶劫罪,今(19日)在高院被判囚4年8個月。
法官指案件有預謀及有計劃,涉案物品價值逾500萬港元,且被告過往已有多項相類案底,今次犯案更是在受懲教署監管期間犯事,又指案情顯示被告並非案發後便往自首,乃警方事後找到他,故不相信被告犯案感後悔,被告須為其行為承擔責任。法官亦指公眾毫無疑問會因被告的犯案行為而受驚,幸事件中並沒有人受傷,而法庭有責任保護市民大眾,考慮後遂將被告判囚。
原來係進,唔係俊
睇過,邊度俊。 原來係進
坐咁耐出番黎冇錢又剩
搏一鋪,得就550萬,剩低條命都搵唔到呢個數
唔得都係坐5年
會唔會罰得少得濟
最唔明係個假釋令點解唔可以撤銷, 要佢入番去坐到死為止, 咁個假釋咪即係形同虛設
想知文章提及果位係咪真係大王?
要比個目標 同希望佢 唔係佢反正都終身係入面攪事咪仲哂資源
應該唔係大王,大王係99年判終身,新聞條友係97年
但我搵唔到一個97年判終身又係叫呀進
係大王, 傅顯進無咁橋同名同姓掛, 可能01將案發同判刑年份搞錯左
由佢搞, 一路單獨囚禁, 單獨放風, 睇你搞得d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞