[big4] 關於conversion ...

30 回覆
2 Like 9 Dislike
想知多少少
Prorata
你返工日數/2年
返左一年就賠一半
返足兩年就唔洗再賠
如果我連conversion都未開始上,會唔會可以賠少啲?
你一係快啲講你唔駛上
叫佢盡快cancel
但你簽埋份野就難啲,要賠足
我之前decline 過offer,但我係conversion報名前就decline曬唔要個幾間嘅offer

你係因為遲收offer decline 唔切?如果唔係簽曬野咁樣好難拗喎
因為我另一份offer話5月頭先會有結果,但big4要呢幾日簽bond letter,所以諗緊點搞
幾間都係apply 同一支team ?

其實非商科唔讀conversion/下年先補番conversion影響大唔大?除咗遲一年先會Q到
除左遲一年q影響唔大嘅,入去咪又係由零做起/學起
但我唔係做開audit 個邊,未必準確
Audit/ tax 重accounting knowledge 多啲,可能有影響
Xv 嘅話您就自己避開audit啦盡量
同樓主差唔多situation 依家退而求其次揀左cpaa
一方面唔洗限住要簽conversion 如果有其他offer都可以reject big4 offer
另一方面如果冇其他offer 都可以按時照考cpaa唔洗遲一年攞到牌
唯一麻煩既位就係onboard前自己要讀返cpaa既foundation exam
我都唔肯定,如果簽咗但未上堂喺咪都要賠
好大影響
下年要請no pay上堂...
唔係no pay嚟
我見同firm 啲人照有鐘篤
6-8月上堂

non acct
報左big4 又唔考QP咁哂料?
冇計,唔想到時有更好offer,但又要賠錢走,所以先局住唔報conversion

同埋遲啲考到cpaa,補番個FE 都可以轉番QP
cpaa咪仲難
補番個FE。。。
心諗難度同你重新由module考起冇分別。。
睇contract effective date
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞