有冇人可以認真推薦一啲古典音樂比我聽?

135 回覆
2 Like 15 Dislike
重覆聽咗幾次 一般般
想聽速度慢啲嘅曲段
我未聽古典前偏好neo classical piano(好似係),會唔會有助推薦作品比我?
哩首幾有吸引力 ,遲啲試吓聽全首
見到原來好短唔夠20分鐘走去聽咗
但好失望
Mvt 1 同3 太活潑,諗起william tell overture...
但Mvt 2真係幾好,第一次聽已經覺得有感好難得

仲有冇類似feel嘅落曲段?
https://youtu.be/30gJoDUYuns

試吓呢個1set 24首,每首都好短,唔啱聽可以飛(description有timeline),希望有首啱你
Paganini Caprice No. 24
第一首有聽 貝多芬病毒原曲,唔差,但比較少聽嘅作品。
第二首係我好中意嘅,第一次聽到係四月是你的謊言,但當時無感,之後再睇the pianist就變到好中意。
第三首,雖然好豐富,但最無感,聽過幾次都係不了。
第四首, 我會拖埋chopin nocturne op.9 no.2嚟講, 好聽,睇心情聽嘅作品,但本身勁《齋》比較悶,有試連埋其餘3個樂章聽但無乜感覺,睇遲啲有冇機會翻聽多次。

講首我自己勁中意嘅短作品,Balakirev 首islamey,就係超中意佢時剛時柔全曲有高低起伏嘅感覺,同chopin ballade no.1一樣
islamey 明明係晒命歌
你又會啱聽
咩叫曬命先?
islamey真係超級超級好聽,聽落好順耳,前中段放慢嗰part聽落又有種美感,成首聽落非常精彩,勁想搵啲類似嘅作品,唯一一首短曲好聽到入到自己嘅B grade
哩首小提琴+過於深澀,所以

你好似係之前古典入門之路post位人兄
嗰個post我聽左大多數短曲 最終會一聽再聽嘅只有 Elgar pomp and circumstance no.1 , Shostakovich festive overture ,and Prokofiev sonata no.7 mvt 3(mvt3實在太正有期待感嘅關係之後聽埋mvt1,2覺得好正所以有B grade)
其他嗰啲就
樓主要入門向 起伏大果類喎
長篇幅既等建立左興趣同品味先慢慢嗒啦

味精曲推介
Schubert Erlkonig
Vivaldi summer presto
Brahms violin concerto in D major 1st mvmt
Mendelssohn violin concerto in E minor 1st mvmt
V. Monti Czardas
首推紫色激情
小提琴好正
有冇人聽過?
睇黎樓主聽開pop music
情感冇咁豐富
好難透過啲含蓄少少既作品去吊出自己啲情感
要啲起伏大既作品先得
我既建議係聽多啲
慢慢好既作品就會好似種子咁慢慢發芽
本來冇乜感覺突然會好有感覺
另外就係等經歷閱歷豐富啲

其實聽classical music同metal 有啲似
一開始冇乜感覺,甚至憎
但一開竅之後就會愛上
你貼嗰芳襪首謎語變奏曲段piece比較好
索士達嗰堆
1 .聽落有新鮮感,但唔係我中意聽嗰類
4,37到41分幾正,有意慾翻聽
5. 過於平淡 ,無大起伏悶
6.一般般
2,3,7.本身聽過無感
8.長聲樂作品不了
叫聽得下吓 但同我c grade有段長距離
(講講先 先唔好睇少我自己評c嘅作品 評得c都係好聽&好好好好撚好聽, b係我聽落好聽啲拮到我g點嘅位兼覺得有啲特色嘅,a基本上係至少有一段樂章感動到我,rite of spring例外,入a純粹係顛覆我對古典嘅印象,s就唔洗講了 用電影做比喻嘅話a s 係the pianist,schindler's list嗰類,睇完會好有感受甚至代入主角,而c似黑鷹15hrs,鋼鋸嶺嗰種類型,比較係單純嘅刺激)
https://youtu.be/xmNAIpymtls

每日一篇照舊,每個樂章短短地,timeline有得飛
好多人無睇內文
另外從負皮睇得出仲有一堆傲氣重嘅人,會否定對方嘅方式,同埋估計部份係年齡層相對低嗰種(你可以留意吓人最中意討論音樂品味又中意一方踩一方嘅人係咩年齡層,佢哋係有透過蔑視其他人做自我肯定嘅傾向)

A.喂,細路,你嗰支嘢唔好飲,嚟飲我哩支茅台啦,好嘢嚟架
B.噶,好難飲
A. 屌你,咁你都係返去飲奶飲汽水啦,學咩人飲酒呀
B. .....
其實我無聽pop,但承認都係聽開簡單而短嘅音樂

之前聽過下面哩種音樂有好感
https://youtu.be/beaT3mJTbRg
唔計得個名又長篇無聽嗰堆, 哩個post暫時有兩首入到我自己嘅c grade
Elgar nimrod(c- 1-8分) & Shostakovich piano concerto no.2 mvt2(c+ 9-10分)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞