點解 AR(擴增實境) 普及唔起?

53 回覆
3 Like 4 Dislike
我諗係之前去得太勁?
要做到咁輕盈方便先會普及
可能
由feature phone轉smart phone真係好大轉變
依都係講緊幾多k高清
但上網plan都仲係有上限/限速
其實係,但要做到咁都唔知幾多年先會普及民用到
電池
d cam同接收器
仲有點係鏡片上面show到野
上網速度
應該仲有好多
抵死 啲3d電影都唔撚3d呃錢
Pokémon GO都曾經令ar成為話題(一陣)
儲存空間都追唔上啦
拍一條8K片用你一隻hard disk
好多人都熄返個功能
熄咗方便好多又食電

所以只係一陣
顯像技術要人配帶係技術難點
我好想戴
好奇一問,tiktok嗰啲on9 filter算唔算係AR?
玩幾次已經覺得悶
唔同,例如focus係一個問題
眼鏡形式既ar同vr一樣都要解決點令你對眼focus到既問題
一般做法係加lens去屈光令你對眼以為離幾cm遠既moon係米幾兩米遠
vr你睇到既就係成個moon
但ar你隻眼同時收到真實既光同moon射出黎既光
即係d lens要屈光屈到出黎個假象focus距離match返你望緊d野既距離
唔係既話你對眼淨係focus到其中一樣
而家vr d屈光lens我都唔知可唔可以隨你adjust focal length
就算得都要知你對眼而家focus緊幾遠

簡單d講,如果你想個效果有而家d vr咁好,我諗vr係易做過ar好多
例如你想放個特定object係某個fixed既位,ar我都唔知佢可以點做
但如果你淨係想要d好基本輔助功能,咁ar係有優勢既
本身有戴眼鏡嘅人就用唔到眼鏡形式的 ar/vr?
用到
佢用黎屈畫面d光個lens focal length可以customize
只要佢整lens個時考慮埋你d遠近視咁屈就用到,連眼鏡都唔洗戴
不過而家d vr唔會咁做
一係你連埋眼鏡咁戴vr一係另外配專用有度數鏡片
真係做到都未計要幾多錢 當google class咁999美金嘅話都未必全部人都買 變左都係冇人用
如果副眼鏡靚仔我一定買,淨係用嚟拍低平時喺街啲大波靚女都抵
抗爭實景就普及
AR依家大部分都係for fun有咩實際用途?
大把喎
測量 建築 地圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞