求推薦好用風扇

148 回覆
4 Like 14 Dislike
先唔屌支那 小米部x1又點?
turbo 用緊座台,好用波,用左幾年
大牌細牌唔同種類嘅風扇我都用過
要耐用唔易壞 - 美的鴻運扇 (sorry其他牌子真係揀唔落手不過我幾部都十年廿年),無電子無搖控無野壞,一定好過 kdk / panasonic 差唔多樣嘅電子野
風力就唔好一味追求大風特別係有老人家或細路會吹病
透明膠葉勿買係最容易爛嘅扇葉品種黎
金屬扇葉用耐左好難洗由其是當塊葉甩漆生銹氧化係會非常痴塵同埋會唔平滑難推
dyson 是垃圾嘈到死
搖控係大忌任何牌子都非常易壞,壞搖控唔係壞把扇而要掉你會非常谷氣
電子板觸控同搖控一樣又係非常易壞遲早有一日會點禁都無反應而要掉
想問下有冇可以折疊又夠力既風扇?
最衰佢無伸縮..
Dyson 一般昨喎😂 識睇spec既人都知🥲

無印呢把唔知香港幾時會出。

已入手,好好用
大風夠靜仲可以無線
MATSUSHO 松井木紋系列金屬座地扇12’’

以前成日好奇咁細塊扇葉會唔會涼...........
一直想買返部試試.....

但係睇左好耐都係得JHC有得賣都係不了.........
貴呢啲係買方既缺點嚟
唔係把扇
 有無人買過佢隻stand ?
正負0 同 P記兩把座地扇都有
正負0 超靜,最啱放房吹成晚
P記 又平又夠大風,日頭用就好D
當初買左佢無買Dyson 無後悔過,又靜又大風
dyson係空氣清新+暖風
個風扇廢到唔存在
KDK鐵葉
本身想買PL30H
但見d 評價都話好快壞

https://www.muji.com.hk/zh/product/4549738309833

muji都係幾舊水
又靜又大風
清潔裝拆容易
自己屋企有三部
好好用
dyson企正前面都唔涼
最穩定耐用根本就係依類

我仲要係買KDK無時間掣果隻

早兩三年500蚊有把

依加唔知得唔得

前後買左三把,依加用緊兩把,有一把用到摩打打柴
越多功能同電子嘢就越易壞, 呢類結構簡單冇咩特別功能係最襟用, 只要定期keep 住清塵同落潤滑油就ok, 唔止扇葉同網罩, 最好每年拆開摩打膠殼清埋裡面啲塵
我有呢把,但都是大陸做的!
直流摩打風扇嘅 直流摩打其實結構仲簡單過傳統交流摩打。 一個直接用電壓控制轉速,一個要整多幾套線圈。

多咗嘅只係前置嘅整流變壓器,但係個變壓器都 robust 過有多段風速嘅交流摩打上面要整多幾套線圈。

好似簡單程度
鎢絲 > 光管 > LED

不過易壞程度都最簡單嘅鎢絲最易壞,LED 最難壞。
鎢絲最簡單,純粹係燒電線咁燒條鎢絲。不過因為工作温度高所以好快打柴,LED就低温好多。

傳統交流摩打都有較高工作温度嘅問題,所以會有燒摩打線圈嘅問題。 不過要耐用最重要都係睇牌子嘅用料,用料垃圾你個設計幾好都係廢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞