成日都有人話 你講嘅嘢可以套落其他地方

23 回覆
0 Like 0 Dislike
咁代表咩?有邏輯問題?
求指點
講啲嘢模稜兩可?
too general, not specific
「我曾經唔想林家謙紅 」 希望佢可以睇到呢個post
https://lih.kg/aNgCyoV
#10 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

非林家謙fans, 介唔介意用呢個例子去解釋一下
I thought it’s applicable to different areas as long as the statements were reasonable
如果用《我曾經唔想林家謙紅 》呢個post做例子嘅話,可以從幾個方向去思考。 我地先當原樓主所寫嘅野全部係真嘅,理論上唔會有兩個藝人成名嘅過程係一模一樣嘅,原樓主寫得都算仔細,所以嚴格黎講係無得套落其他人身上嘅。

咁點解#5會認為可以套落去呢?我嘅睇法係因為佢分唔開文章內容同思路兩者之間嘅關係。 佢講得無錯,原樓主的確係怕人性中嘅利欲熏心,但呢個只係佢寫呢段嘢或者有『唔想林家謙紅』呢個念頭背後嘅原因。(思路) 原樓主個post嘅內文並唔係好似#5所形容嘅咁,用一啲好general啲描述就帶過成件事。 佢有提到林家謙一啲比較獨特嘅經歷,而#5就單單抽左樓主『怕人性中嘅利欲熏心。』呢個想法出黎檢視。 呢個例子中,可以套落其他地方嘅係『怕人性中嘅利欲熏心。』呢個心態,而唔係原樓主個post。

或者我舉個再簡單啲嘅例子, 例如我話『提子好好味,因為.......下刪10個獨特嘅理由......』其實XX好好味呢個statement係常見到不得了,但係因為我後續提供嘅10個獨特嘅理由,導致提子嘅好味不能套用落其他食物,因為其他食物未必有晒導致我覺得提子好味嘅要素。 所以我成句野並唔可以套落其他地方。

TLDR: 要睇個『嘢』係指咩,係個statement定係論點,如果係statement其實無乜所謂,因為實際影響個validity嘅係個論點。 如果係指論點,就要睇有無獨特嘅證據去support。而且兩者必須合併檢視,如果淨係抽晒啲用詞或者句式出黎,咁世界上應該無咩唔可以互相套用。
你比個例子? 如果你講物理定律唔可以套用係其他地方,咁可能係你有問題多。
如果你講某國法律精神唔可以套用其他地方,咁可能係你岩
MLA同serrini都可以套用

開始鍾意serrini嘅歌已經係好耐以前,仲係佢唱你條茂利放飛機嘅時候,仲係佢YouTube 自彈自唱嘅年代,再到仲可以開concert開到爆場的時候

佢慢慢開始紅,我開始驚

我驚佢紅左會變,紅係要兼顧好多野,會變到好識講野好世界女,兼顧別人的口味和期望,變到冇左本身八婆嘅性格,怕佢為咗唔比人鬧收埋自己,所有野都唔會做多唔會突出

咁代表咩?有邏輯問題?
求指點
多謝睇返原文,你認為#10嘅作者抽出特定想法指出可套用係其他地方嘅意義係咩?
我想探討嘅係人嘅評論
有時見到有人複製/summarize原本留言,然後加xxx,表達呢翻說話可以套用係其他人/事
- 有咩問題
- 發表言論嘅人想表達咩
例子(得呢個,其他唔記得係咩post見到):
「我曾經唔想林家謙紅 」 希望佢可以睇到呢個post
https://lih.kg/aNgCyoV
#10 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
唔可以話有邏輯問題 但篇嘢好行
套落所有人到都得嘅時候你篇文嘅主角就唔再特別

好似係
你啱,的確係,但唔少評論都係未必扣題,如果係咁,好多都犯左呢個錯,例如評論食物
你對#6嘅評論有咩回應更何對於藝人嘅期望大多如此,對另一半,不外乎靚女,孝順,專一等,只要我generalize對方嘅評論,得出嘅結論大部分都係呢啲嘢
oversimplification ?
Based on #10話『......呢個人性現象適合所有娛樂圈歌影視新人去留意。......』,我認為佢並唔覺得原樓主嘅寫法,或者『講嘅嘢可以套落其他地方。』呢個情況有問題。 佢提出呢個觀點似乎係想表達好多人都會經歷同林家謙類似嘅嘢,所以大家都要提醒自己唔好比利欲熏心。 我相信佢個留言嘅意義只係一個善意嘅提醒,並無惡意。
ar mum is woman.
原來如此thanks
True
就係字面上嘅意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞